okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałym domu,,, nie do podrobienia:) A widok dzieci zajadających się i proszących o kolejną kromkę domowego chleba jest wspaniały :) Już niedługo na blogu pojawią się kolejne chleby, również te bardziej zdrowsze na zakwasie żytnim. Ja tymczasem idę po kolejną kromeczkę chleba z masłem :) Miłego dnia! Składniki: 10 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 600 g mąki pszennej chlebowej
Moja Galeria Smakupotrzebuję się znać. Ale zamierzam sprawdzić jak to jest z tą świeżością, czy faktycznie chleb dłużej wytrzymuje. Zamierzam przeprowadzić uczciwy, rzetelny test. Upiekę dwa identyczne chleby. Prawdopodobnie będą to żytnie na zakwasie. Jeden będę przechowywał tak jak zawsze przechowuję chleby, czyli po prostu w zwykłej reklamówce. A drugi w tym właśnie lnianym worku. I oczywiście oba w drewnianym chlebaku. Każdego
Marder&Marder Manufacturewystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki. Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce
SzczyptaSmaQBardzo łatwy chleb bezglutenowy bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć do piekarnika. Chleb z samych ziaren. Można z nim eksperymentować, dodawać ziół, zmieniać składniki. Składniki: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1 szklanka siemienia lnianego - 2 jajka Przygotowanie: Do przygotowania będziemy potrzebować naczynie w którym upieczemy nasz chlebek. Ja piekę
Szkrab Je Samodrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb. Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie
Pasje JolkiChleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku. Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)dodaniem zakwasu ostudzić zaparkę do 33°C! Zakwaszona zaparka: 100 g sztywnego zakwasu żytniego na mące typ 720 66% hydo cała zaparka Zaparkę bardzo dokładnie wymieszać z zakwasem i zostawić do zakwaszenia na 5 godzin w temperaturze 30°C. Zakwas sztywny można przygotować wcześniej dwufazowo z zakwasu o hydratacji 100% w następujący sposób: 10 g zakwasu żytniego
Przepisy na domowy ser i chlebUpiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela(...)czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi
Karo in the Kitchenulepszona i jak dla mnie lepsza. Sęk w tym, że po prostu same pestki dyni w chlebie mi nie smakują, więc dodałam otręby pszenne i maślankę. Jak na razie chleb trzyma się dzielnie - trzeci dzień po upieczeniu i da się go zjeść - to jest się czym chwalić. Na początku było tak : Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam(...)dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę soli i 3 czubate łyżki zakwasu żytniego jasnego. Wszystko wyrobiłam w misce przez ok. 4 minuty. Ciasto jest raczej luźne i klei się do rąk. Całość odstawiłam w ciepłym miejscu na 40 minut ( w połowie tego czasu
apetytnapieczeniedziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki(...)łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić
Stare Garypierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama Piekarza, ale chleb wyszedł całkiem poprawnie i był bardzo smaczny. Chleb bezpośrednio po upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn(...)drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750 drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do fermentacji na 3,5 godziny kwas czyli zakwas 50 g zakwas żytni o wydajności 200% (zaczątek) 50 ml woda o temperaturze 28oC 50 g mąka żytnia typ 720 jako zaczątku używamy co najmniej raz dokarmionego
Przepisy na domowy ser i chlebpół z mąką owsianą) 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę(...)skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie. Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama. Ciasto po włożeniu do koszyczka postanowiłam włożyć do lodówki aby tam wyrosło. Wyszłam z domu i wróciłam po 2 godzinach i całe szczęście, że zajrzałam do lodówki. Ciasto niemal wylało się z koszyczka(...)chlebem może przydać się domowym piekarzom, jeśli znajdą się w podobnej sytuacji. Wniosek jest taki, jeśli wkładacie ciasto aby wyrosło w lodówce, zaglądajcie do niego w pierwszych godzinach, bo może się okazać, że rano nie będzie już do uratowania. Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance Wieczór na dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego / 40g./, 250g
Leśny Zakątek