pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama Piekarza, ale chleb wyszedł całkiem poprawnie i był bardzo smaczny. Chleb bezpośrednio po upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn(...)drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750 drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do fermentacji na 3,5 godziny kwas czyli zakwas 50 g zakwas żytni o wydajności 200% (zaczątek) 50 ml woda o temperaturze 28oC 50 g mąka żytnia typ 720 jako zaczątku używamy co najmniej raz dokarmionego
Przepisy na domowy ser i chlebpół z mąką owsianą) 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę(...)skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie. Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama. Ciasto po włożeniu do koszyczka postanowiłam włożyć do lodówki aby tam wyrosło. Wyszłam z domu i wróciłam po 2 godzinach i całe szczęście, że zajrzałam do lodówki. Ciasto niemal wylało się z koszyczka(...)chlebem może przydać się domowym piekarzom, jeśli znajdą się w podobnej sytuacji. Wniosek jest taki, jeśli wkładacie ciasto aby wyrosło w lodówce, zaglądajcie do niego w pierwszych godzinach, bo może się okazać, że rano nie będzie już do uratowania. Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance Wieczór na dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego / 40g./, 250g
Leśny ZakątekChleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy(...)samym zakwasie. Na keksówkę o długości 30 cm: 300 g aktywnego, żytniego zakwasu chlebowego 350 g mąki żytniej 2000 200 g mąki pszennej 650 300 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 100 g łuskanego słonecznika 4 łyżki suchego maku 2 łyżeczki soli Na rozczyn drożdżowy (ewentualnie) 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru Drożdże rozcieramy z cukrem
Krylowa KuchniaPomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku. Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy przed(...)wymieszać Zostawić na 5 godzin w 63-65°C, potem ostudzić do 32-33°C 17:00 Zaczyn (fermentowana zaparka): cała zaparka ostudzona do 32-33°C 10 g zakwas żytni 22 g mąka żytnia T720 Dokładnie wymieszać i zostawić na 14-15 godzin do fermentacji i zakwaszenia w 29-30°C. 8:00 Dzień drugi rano Ciasto: cały zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebKiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można
Smaczne ZdroweChlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Jest bardzo mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Artykuł Domowy chleb z chrupiąca skórką
Kulinarne CudaWitajcie :) Dzisiaj prosty przepis na prosty pszenny chleb. Nie potrzeba tu zakwasu, ale ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia). Dzięki nim chlebek dłużej zachowa świeżość. Jak długo dokładnie nie wiem, bo zazwyczaj trzeciego dnia już go nie ma. Przepis znalazłam u Magdy (a pochodzi z książki "O chlebie" w grudniu Elizy Mórawskiej ) i od tamtej pory piekłam ten chleb kilkakrotnie
Pełny talerzokazji Światowego Dnia Chleba oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko
Smaczne ZdroweJakiś czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba. Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków
Smaczna Pyzaniego jakąś lekką zieleninę. Do przepisu wrócę jeszcze na 100%. Jeżeli jesteście fanami kuchni śródziemnomorskiej, będziecie zachwyceni. Składniki: 200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini) duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego) 8 połówek suszonych pomidorów 2 rozgniecione ząbki czosnku 1,5 łyżki oliwy pół szklanki listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz opcjonalnie: oliwa extra virgin, kawałek
Kardamonovylubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850 100 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście
Marder&Marder Manufacturedziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję
prawdziwe jedzenie