dorsz - 2916 przepisów (strona:153/195)

Pasta z dorsza wędzonego 197

Szybka, pyszna i znika równie szybko, jak posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację. Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć

Garnkowe fanaberie
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 485

przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki:  ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej

Słodka Strona
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 256

pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej 118

dużo okazji do spotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego

Smakowy Raj
Ryba na cieście francuskim 336

Ryba na cieście francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka

Kulinarne Przeboje
Dania z ryb 136

Dania rybne publikowane na moim blogu. Przypominam, może skorzystacie z niektórych przepisów. ŁOSOŚ W SOSIE RYBA W SOSIE WARZYWNYM RYBA PO GRECKU DORSZ Z FASOLKĄ ZAPIEKANKA RYBNA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i podsmażanym porem 129

kokosowego do niemalże  każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności.         Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie

Jadło i czytadło
Domowy paprykarz (98 kcal) 299

sklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
KURCZAK W SOSIE SEROWYM 280

przepis na niesamowicie soczystego kurczaka w sosie serowym. Sos z serka tropionego robi się niezwykle szybko i jest fantastycznym pomysłem nie tylko do kurczaka , ale również do ryb Dorsz albo mintaj zapieczony w sosie serowym również zachwyci niejedno podniebienie – tak samo jak kurczak w sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany z makaronem

Ostra na Słodko
Dorsz w korzennej marynacie 103

blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki

Gosia gotuje
dorsz w sosie pomidorowym 153

Składniki: -200 g filetów z dorsza (polecam użyć atlantyckiego, odradzam bałtyckiego) -100 g białego ryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem

Tanie przepisy studenckie
Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 160

Kończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna.  SKŁADNIKI: 2 wypatroszone gładzice 2 łyżki oliwy z oliwek

Pyry na Gaz
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 108

Prosta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków.   Składniki (3 porcje):  400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz) 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie

Powiedz dietom nie
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 329

czasu, do czasu rybka jest. Dobra, zdrowa, bo gotowana  na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera.  mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza  przyprawa do ryb pieprz sól

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 170

Składniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa

Gaździnka warzy