chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:168/261)

Chleb żytni z tartym jabłkiem 180

jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać(...)Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Codziennik Kuchenny
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 190

Powiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 153

etapy fermentacji  chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu.  Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie(...)drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki a także pieczywo plecione. W książce znajdują się odręczne rysunki jak uformować okrągły bochenek chleba, bułkę okrągłą czy też bagietkę. Znajdziemy też przepisy na wszystkie zakwasy które zostały wykorzystane do przepisów w tej książce.  Dzięki tej książce przygotujecie w domu chlebowy koszyczek lub inne arcydzieło. Wszystko pokazane jest jak wykonać

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki 195

samą szklanką czy kubkiem. Orzechy nadały smaku i cudownego zapachu. Polecam ten rodzaj orzechów chociaż cena nie jest mała, ale są zdrowe i pyszne. Chleb z orzechami brazylijskimi Na zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej, 1 szklanka wody, 2 szklanki mąki żytniej typ 720. Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn

Leśny Zakątek
Żytni chleb na liściach tataraku 160

tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej typ 1400, 150g letniej wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu w misce

Leśny Zakątek
Pomysł na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem 179

równie „złe” ziemniaki czy makaron Pod warunkiem, że to porządny produkt. Przede wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie

Powiedz dietom nie
Chleb razowy 89

Gorąco zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na chleb razowy , który jest niesamowicie prosty do zrobienia. Nie potrzebujesz ani zakwasu, ani nawet świeżych drożdży. - wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki - chleb razowy pieczony na drożdżach suszonych instant - w treści dużo pomocnych rad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku

AniaGotuje.pl
Bułki bez drożdży 111

Chleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników. Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach

okolicepalnika.pl
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 159

trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska

Kolorowy Przepisownik
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 334

Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam z mineralnej, bez gazu) 1płaska(...)sekund – hydrację ciasta zostawiłam więc na podobnym poziomie (67,6%).   DZIEŃ I, 11.00 Z odważonej ilości wody w temperaturze pokojowej (21-22⁰C ) podbieramy 50g na później. Zakwas mieszamy z wodą w misce miksera, do rozprowadzenia. Dodajemy mąkę, słód i sól, zarabiamy ciasto. Dodajemy na dwa razy pozostałe 50g wody, wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut na najniższej prędkości

Karo in the Kitchen
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 198

pyta mnie  o recepturę na jakiś smaczny chleb i jednocześnie zastrzega, że nie jest wprawnym piekarzem, to podaję jeden z przepisów ,,Na zachętę". Chleb z mąki pytlowej ma chrupiącą skórkę, mięciutki środek i pachnie zakwasem. Jednak nie ma kwaśnego smaku, dlatego pasuje zarówno do słodkich konfitur jak i do serów lub wędlin. Składniki zaczynu: 115 g aktywnego zakwasu żytniego(...)mąki żytniej 720 300 g wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu

Codziennik Kuchenny
CHLEB WIELOZIARNISTY 77

Przedstawiałam Wam i często serowałam w domu zdrowe chleby ze skiełkowanych ziaren (orkiszu, gryki, płaskurki, samopszy), na zakwasach, czy surowe przyrządzane w dehydratorze z wymyślnymi dodatkami. A dziś upiekłam prosty chleb na drożdżach z dużą garścią ziaren. Powiecie - REGRES! Też mi to przeszło przez głowę. Ale zaraz za tą myślą pojawia się kolejna, a wraz z nią obrazy naszego ogrodu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny 162

albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego! Wpis dołączam sierpniowej do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary