chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:168/261)

Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 702

Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce nie może zabraknąć: jaj – symbolu odradzającego się życia, chleba – gwarantującego pomyślność i dobrobyt, soli – będącej sednem życia i prawdy, chrzanu – symbolu siły i zdrowia oraz baranka (zwykle z masła lub cukrowego) – oznaczającego zmartwychwstałego Chrystusa. W koszyczku najczęściej umieszczamy także(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne śniadanie uzupełniamy także o ciepły posiłek – ten zwykle zdominowany jest przez tradycyjny żur z białą kiełbasą, jajkiem a nawet chrzanem . Domowy żurek na zakwasie nierzadko serwowany jest w chlebie. Kuchnia na Wielkanoc obfituje w wiele przepisów na jaja w różnej postaci – jajka w majonezie, zapiekane czy faszerowane w skorupkach to punkt obowiązkowy na wielu polskich stołach

Kulinarne Przeboje
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 144

znaleźć coś dla siebie. Zatem pieczemy? chleb dzis upieczony jest wilgotny, pyszny, z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. i bardzo zdrowy przez dodatek błonnika. Polecam serdecznie. Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas z buraków 539

zaplanować. W kwestii wigilijnych potraw jestem zdecydowaną tradycjonalistką i żadne fusion wariacje u mnie nie przejdą. Barszcz to obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Najlepszy barszcz, podobnie jak chleb, jest ten na domowym zakwasie. Żadne koncentraty, torebki, szybkie kubki, podrasowane sporą dawką chemii, nie dorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit

Smakowity Blog Kulinarny
Kanapki z grillowanymi szprotkami 85

przygotowania: 30 minut Składniki: 350 g świeżych szprotek 2-3 łyżki oliwy z oliwy 1/2 łyżeczki papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz świeży tymianek kilka kromek chleba (u mnie żytni na zakwasie)  liście zielonej sałaty  2 -3 kiszone ogórki piórka czerwonej cebuli sok z cytryny Wykonanie: Szprotki patroszymy, odcinamy głowy i płuczemy pod zimną wodą. W miseczce(...)tymianku. Kratkę zamykamy i grillujemy na rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż szprotki się delikatnie przyrumienią. Liście sałaty kroimy w paski, ogórki w cienkie podłużne plasterki. Na każdej kromce chleba układamy liście sałaty, szprotki, plasterki ogórka i cebulę. Skrapiamy sokiem z cytryny. #naturalniebałtyckie

Kulinarne przygody Gatity
Super szybki chleb bez drożdży 123

Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo wyjdzie, albo nie wyjdzie. Jak wyjdzie to mam kolejny przepis dla was, a jak nie wyjdzie(...)jest jakieś ale... Po pierwsze chlebek ma nietypowy zapach. Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 153

orkiszowy z płatkami z bloga  Chili und Ciabatta . oryginalny przepis –  klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki(...)minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Studzimy chleb na kratce - Smacznego

Stare Gary
Krem z dyni z pomidorami, mini-poradnik wege #1 171

mini-poradnik. Może i was zainspiruje. Dziś cz. 1: 1. Zastępuję produkty oczyszczone (z białej mąki) produktami pełnowartościowymi lub przynajmniej mieszanymi , np. kupuję pełnoziarnisty makaron. Co do chleba, to piekę własny na zakwasie, mieszany (postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis). 2. Jem więcej kasz . Moja ulubione to jaglana i biała gryczana. Poza tym rzadziej jem: brązowy ryż, kaszę jęczmienną(...)posiłków: pietruszka, szczypiorek, koperek. Zimą mrożone oraz rzeżucha z parapetowej uprawy. 5. Jem codziennie 4-5 porcji warzyw/owoców (w postaci surówek/sałatek, zup, dodatków warzywnych do chleba i przekąsek

Qlinarnie i Qlinarnie
Biały chleb 77

Chleb ten piekłam 12 lat temu. To był mój czwarty rok przygody z pieczeniem chleba. Robiłam różnego rodzaju eksperymenty ucząc się i jednocześnie bawiąc ciastem chlebowym. Teraz mogę upiec chleb bez żadnego przepisu, jednak pozostało mi robienie notatek z każdego upieczonego bochenka. Wam też polecam notatki, które powinny zawierać najdrobniejsze szczegóły jak czas, temperatura, pora roku. Tym sposobem poznajecie(...)zachowanie się ciasta w różnych warunkach. Dzięki temu korzystając z jakiegoś przepisu z sieci dostosujecie go do swoich potrzeb. ======================================================================== Moje chleby są bardzo często ogromniaste, nie umiem upiec małego chleba. Szczególnie te, które piekę bez foremki. Jednak duże chleby mają przewagę nad małymi. Nie czerstwieją tak szybko, są dużo smaczniejsze. Mają też i swoje wady, trudniej formuje się z nich

Leśny Zakątek
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 138

nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze i w zależności od objętości ciasta temp. powinna być w 120st lub nieco powyżej

Leśny Zakątek
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 198

nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze i w zależności od objętości ciasta temp. powinna być w 120st lub nieco powyżej

Leśny Zakątek
CHLEB BEZ ZAGNIATANIA (TYLKO NA DROŻDŻACH) 192

Zbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie 51

momencie ich największej aktywności. Chleb został pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny.  W 2012r. po raz pierwszy upiekłam chleb z dodatkiem tartego jabłka . Wpis dodany z nieistniejącego bloga. Jednak użyłam tartych jabłek do zaczynu, w którym był również tradycyjny zakwas. Wówczas radziłam domowym piekarzom, aby wspomagali swój(...)szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce jabłka wspomagały proces fermentacji.  Szukając nowych inspiracji chlebowych w sieci, wpadłam na przepisy na chleb bez użycia drożdży piekarskich i bez tradycyjnego zakwasu, ale w zamian na wodzie z fermentowanych jabłek a nawet innych owoców czy warzyw. Lubię wyzwania, a że robienie domowego octu jabłkowego jest mi znane

Leśny Zakątek
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 128

potem świetnie nadaje się na grzanki z tostera. Uwielbiam go jeść w tej formie z pomidorami malinowymi. Drobny sukces z chlebem na drożdżach obudził we mnie chęć powrotu do pieczenia na zakwasie. Starter powoli dojrzewa w słoiku. W weekend pewnie będzie gotowy do pierwszych wypieków. Zamarzyły mi się też organiczne mąki z polskich młynów. Gdyby ktoś mógł polecić jakieś sklepy(...)sprawia mi to przyjemność. Miło byłoby sobie z kimś tu o tym móc plotkować. Wpadajcie więc. A dziś, jeśli ktokolwiek to czyta, byłabym wdzięczna za polecenie dobrych mąk na chleb i ulubionego masła

W kuchni wieczorem
Prosty chleb żytni z melasą i prażonym słonecznikiem 136

zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 2,5 g sól 120 g mąka żytnia jasna typ 720 120 g woda lekko ciepła Zakwas rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól i mąkę i dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek mąki. Zostawiamy na 18 h do fermentacji w temperaturze 26-28oC (w ciepłym miejscu). Następnego(...)minut w temp. ok. 28-30oC. (Mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba, nasionka lepiej się wtedy trzymają.) Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem delikatnie za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem słonecznikiem. Pieczenie : 10 minut 230oC, 40-45 minut 190-180oC. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 124

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb