chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:170/261)

Domowy zakwas na żurek 184

Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.   Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu

kuron.com.pl
Chleb z garnka z ziarnami i recenzja piekarnika Electrolux z termosondą SenseCook LOE7C31S 140

denerwowało. Jednak w instrukcji jest wszystko wyraźnie wytłumaczone. Po pierwsze bardzo zależało mi na dobrym wypieczeniu chleba, w moim poprzednim piekarniku uzyskanie chrupiącej skórki było praktycznie niemożliwe, nie była taka jak chciałam. Chleb wychodził gumowy, skórka blada. W  tym modelu pieczenie chleba to przyjemność. Chrupiący o miękkim środku, nie przesuszony pomimo pieczenia w wysokiej temperaturze. Zależało mi też(...)chleb z garnka: 75 dag mąki pszennej typ 550 2 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 opakowanie suszonego zakwasu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki oliwy ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam     Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, ziarna, kminek  i zakwas, dodajemy cukier

Wanilia i Kardamon
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku 172

dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do pieczenia takich chlebów. Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku Na zaczyn 3 łyżki zakwasu, 270g mąki żytniej typ 720, 540g serwatki z domowej produkcji sera, Składniki łączymy w misce i pozostawiamy do fermentacji na 12-14 godzin. Po tym czasie

Leśny Zakątek
Chleb piwno-cebulowy 160

pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej(...)piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej

Kulinarne przygody Gatity
Bułki grahamki na zakwasie 176

A co? jeszcze dziś upiekłam bo bułki są dobre zawsze, nawet na wigilijne śniadanie, no bo czemu nie? Takie domowe grahamki to miód na moje serce

Moje Małe Czarowanie
Bułki gryczane na zakwasie 186

Bułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły. Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt. Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 177

uznania. Ja robiłam z orkiszowej - jest bogata w błonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego(...)Składniki suche wymieszać: mąka, płatki i otręby, siemię lniane. sól i cukier Dodać drożdże, 250 ml wody wraz z 2 łyżeczkami octu winnego - wymieszać. Jeśli uznamy, że masa na chleb jest za sucha, możemy powoli, małymi porcjami dodawać resztę wody. Im więcej wody dodamy, tym więcej będzie dziur chlebie, będzie bardziej wilgotny. Im mniej wody, tym chleb będzie miał mniejsze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pszenica - wady i zalety. 249

Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana 50 g 52 12 Baton Snickers 60 g 43 15 Baton Mars 60 g 68 27 Chleb gryczany 30 g 67 13 Daktyle suszone 60 g 50 22 Suszone jabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2008/09/18/dc08-1239.DC1/TableA1_1.pdf KWAS FITYNOWY Występuje nie tylko(...)negatywnego wpływu na nasze zdrowie, problem pojawia się przy większych ilościach. Na szczęście moczenie i wysoka temperatura neutralizuje większość kwasu fitowego. Podobnie działa naturalny zakwas, dlatego warto zawsze właśnie taki chleb wybierać w piekarni (choć to niełatwe zadanie). TYCIE I PROBLEMY Z UTRATĄ MASY CIAŁA To nie pszenica sama w sobie powoduje tycie, tylko jej nadmiar, w dodatku w najmniej

Powiedz dietom nie
Bagietki chlebowe wiejskie 109

klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy do chleba;) Ci, którym poszczęściło bardziej, pieką chleb na drożdżach, bo tak jest szybciej. Jednak w pierwszych dniach tej całej dziwnej sytuacji, gdy kupienie drożdży było równoznaczne niemal ze znalezieniem Świętego Graala, wyhodowanie domowego zakwasu dla wielu przestało być tajemnicą dostępną jedynie czarnoksiężnikom (i zadomowionym wiedźmom:) Dla wielu też zakwas stał(...)schłodził za mocno. W tym czasie i mnie osobiście, jak nigdy dotąd zafascynowało pieczenie chleba. Bo dotąd "bawiłam" się jedynie w pieczenie chleba żytniego, a pszenny zdarzał się sporadycznie. Teraz w mojej lodówce zamieszkały dwa zakwasy - żytni, którego maż ochrzcił Zdziśkiem, oraz pszenny, jeszcze bezimienny, a do zakwasowej rodzinki tydzień temu dołączyła woda owocowa, inaczej owocowe drożdże albo woda drożdżowa

Obiad gotowy
Fougasse 192

sensu zawracać sobie tym głowy. W Polsce sprawa wygląda nieco inaczej, odkąd zaczęłam piec chleb w domu, żaden inny mi już nie smakuje. Pieczenie chleba, czy to na drożdżach czy na zakwasie  , sprawia, że każdy posiłek w jego towarzystwie to rodzinna celebracja. Fougasse to rodzaj pieczyw związany z Prowansją, rozpowszechnił się jednak na pozostałe regiony, zmieniejąc tm samym nieco

Słodki Kompromis
Chleb pszenno – żytni z otrębami 145

zaczęłam piec chleb. Często w chlebach kupowanych w sklepach jest sporo polepszaczy, chemikaliów. Przez to narodził się u mnie pomysł aby samemu go piec. Dzisiejszy prezentowany chleb jest przygotowany na drożdżach, bo zakwas dopiero się robi. A to trochę trwa. Może się skusicie. Składniki: 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej(...)Blaszkę ( ok.35 cm ) smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy do blaszki i ponownie wstawiamy do ciepłego miejsca na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 o C. Pieczemy chleb około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki aby się nie zaparzył. Jemy dopiero po wystudzeniu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? 120

dzięki niemu wypieki są puszyste i mają pęcherzyki powietrza). Drożdże = soda + sok z  cytryny  w proporcji 1: 1 Drożdże = proszek do pieczenia + kamień winny Chleb Alternatywą dla drożdży jest tutaj zakwas . Aktywnym czynnikiem w zakwasie piekarniczym są bakterie przeprowadzające proces fermentacji mlekowej, której produktem jest tak jak w przypadku fermentacji alkoholowej, między innymi dwutlenek węgla. Ciasto na zakwasie(...)Następnego dnia odlewamy część przefermentowanej mieszanki, oraz dodajemy taką samą jak na początku ilość wody i mąki. Tą samą procedurę powtarzamy raz dziennie przez kilka następnych dni. Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia. Drożdże świeże, a drożdże instant Drożdże świeże to produkt, z którego przygotowuje się zaczyn i w takiej postaci dodaje się je do ciast lub innych wypieków

365 dni dookoła kuchni
Bułki na zakwasie z curry 141

Pyszne bułki na zakwasie, to idealne śniadanie, idealna kanapka do pracy czy szkoły. Polecam te pachnące bułki bo pracy z nimi mało a smak i aromat

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb pszenno-żytni 177

Najprostszy chleb jaki robiłam to właśnie ten :) Wprawdzie nie na zakwasie, ale zdecydowanie należy do tych, które zawsze się udają, są pulchne z chrupiącą skórką. Zaletą chleba pieczonego w domu jest zapach, który roznosi się przez kilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga

ChilliJemy
Chleb z ziarnami 134

Chleb z ziarnami Chleb z ziarnami Składniki: 150g mąki żytniej 350 g mąki pszennej łyżeczka cukru 1 ½ łyżeczki soli pakowanie zakwasu chlebowego żytniego w proszku (Dr. Oetker) 400 ml ciepłej wody(...)łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy 20 g ziarna słonecznika 20 g ziarna białego sezamu Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania. Chleb z ziarnami Wykonanie: Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lnianą ściereczką

Pomysłowa kuchnia