chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:179/261)

Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 118

niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych

sama złodycz
Żur sandomierski 169

surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam(...)bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką

wesoła kuchnia
Biblijny chleb Ezechiela 130

chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę,  zwarty  miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia. Chrupiąca skórka chleba jest ładnie popękana, ale miękisz pozostaje zwarty,  Składniki na zaczyn:  150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki(...)użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną

Codziennik Kuchenny
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 158

zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego(...)szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenno – żytni z bakaliami i skórką pomarańczową 123

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem orzechów, żurawiny i skórki pomarańczowej- taki keks tylko dużo mniej słodki. Chlebek nie za bardzo nadaje się do wędliny, ale już jako dodatek do serków, dżemów, i jogurtów jest idealny. Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250g mąki żytniej 720 5 łyżek zakwasu żytniego 600 ml wody pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki(...)dokarmiamy. Zakwas zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy

tyfranbox
Chleb z ziarnami 245

dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb i na dodatek ”uśmiechnie się” przy pieczeniu (czyli popęka od góry). Odłożyć 6 łyżek ciasta na zakwas z myślą o kolejnym pieczeniu chleba. Użyć niemyty słoik po poprzednim zakwasie. Im więcej pozostałości w słoiku, tym lepiej. Zakwas przechowywać w lodówce w słoiku zakręconym pokrywką. Pokrywki nie należy dokręcać na ścisk, zostawić(...)podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno nie traci on nic na wartości i zamrożenie nie wpływa na wyrastanie chleba. Osobiście nie próbowałam, bo zakwas zawsze zużywam w przewidzianym terminie (w ciągu 1 m-ca). Choć zdarzało mi się też, że stał samotny w lodówce koło 2 m-cy ;) Wtedy po prostu

Grunt to przepis!
Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej 159

mega zdrowe. Ja smażyłam na odrobinie oleju i osączałam na ręczniku papierowym. Chlebki mają chrupiące brzegi i mięciutkie środki i idealnie nadają się jako chleb na kanapki albo do czego tam chcecie. Placki na zakwasie z mąki pełnoziarnistej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czy opłaca się piec własny chleb? 102

Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami czy na zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie).  Najpierw przeanalizujmy skład

Mania Wypiekania
Żurek wielkanocny na zakwasie 197

przygotowanie takowego? Jeszcze tylko dziś macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią

Kuchnia w czekoladzie
Chleb marchewkowo-dyniowy 166

Dziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło !  Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej

Życie na widelcu
Tortille na zakwasie 97

Często jak dokarmiam zakwas, zostaje mi sporo niewykorzystanego zakwasu. Stąd mój pomysł na zrobienie tortilli z nadwyżki. Takie tortille smakują wybornie, idealne do nadziewania jak tradycyjne

Moje Małe Czarowanie
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 141

Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach . Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 110

strukturę i które łatwiej się kroi, niż te z oliwy. Bon apetit! Zobacz również inne przepisy na -----> chleby Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: (składniki na keksówkę o długości 31 cm) Etap I: 60 g startera zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej(...)siemienia lnianego (ziarno) 4 łyżki nasion słonecznika 8-10 kawałków suszonych pomidorów 400 ml wody płatki owsiane do oprószenia formy oliwa do natłuszczenia Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami - jak zrobić: Dzień przed pieczeniem starter zakwasu ocieplić przez 2-3h w temperaturze pokojowej. Odmierzyć 60 g i wymieszać z mąką żytnią i wodą. Odstawić w ciepłe miejsce

Moje Qulinaria
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 122

Pachnąca, lekka i delikatna bagietka, która zagościła w moim domu na stałe. Przed pieczeniem trzeba tylko dać jej czas na powolne wyrastanie. Doskonale pasuje do wędlin

Bułka z Chlebem
Bułki mleczne pszenne na pszennym zakwasie 140

Kryzys w dostępie do drożdży spowodował, że powstały takie oto bułki na pszennym zakwasie . Pszenny zakwas hoduje się stosunkowo długo, ale raz wyhodowany i codziennie dokarmiany

Bułka z Chlebem