chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:184/261)

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej i prażonej cebulki 127

chrupiącą skórkę. Nie jest trudny w wykonaniu i dość szybko można go zrobić, trzeba jednak mieć zakwas żytni. Ja swój zakwas tak jak Dana wyjęłam z lodówki i dodałam do zaczynu, rósł jak szalony a i chleb tez wyjątkowo szybko urósł, polecam do wypróbowania. Chleb żytni pytlowy z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni 168

pyszny. Chleb o delikatnym kolorze mąki z pestek, wyjątkowo smaczny i trwały. Zachowuje długo świeżość. Resztki zostały zjedzone w piątym dniu po upieczeniu. Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni Na zaczyn potrzebujemy 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki żytniej typ 720, 300g wody. Wymieszany zaczyn w misce pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej

Leśny Zakątek
Bułki śniadaniowe dla leniwych na zakwasie 115

Dlaczego bułki dla leniwych? no bo pracy przy nich mało a smakują wybornie na śniadanie czy na kolację. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Bułki śniadaniowe dla

Moje Małe Czarowanie
Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem 153

Proporcje na foremkę 25x11x7 cm Zaczyn: 30 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 3 g sól 150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 141

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach 122

który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz(...)tworzona po to aby zwiększyć jego wydajność.   Do najczystszych odmian orkiszu należą odmiany: Schwabenkorn Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn(Altgold x Rouquin), Ostro Oberkulmer Rotkorn, Zakwas zamrożony i ususzony. Powrócę do niego jesienią. Upiekłam chleb z mąki, która jest z odmiany orkiszu   Schwabenkorn. To mój ulubiony chleb na lato. Chleb prosty i szybki do zrobienia o dość dużej

Leśny Zakątek
ZAKWAS NA ŻUR 185

już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie   Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1 ząbek czosnku 8 szt kolorowego pieprzu 3 liście laurowe 5 szt ziela ang piętka chleba razowego(...)szklanki ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki. Mieszamy. Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny. Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy

Z Majeczką w kuchni
Bułki wiejskie na podmłodzie wg Aleex 99

wreszcie osiągnęłam rezultat, z którego jestem w miarę zadowolona. Udało się to dzięki zakwasowi, który wreszcie stał się stabilny i nieco starszy. Zakwas ma już pół roku, dbam o niego systematycznie i zastanawiam się nad kolejnymi jego wersjami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym oprócz chleba nie wypróbowała przepisów na inne rodzaje pieczywa. Jedne przypadły nam do gustu, inne pojawiły się(...)Polski i został przywieziony do Francji przez polskich piekarzy. Dzięki niemu bułki i bagietki mają niepowtarzalny smak i chrupiącą skórkę. Aby upiec pieczywo na podmłodzie nie musicie mieć zakwasu. Wystarczy mąka, woda i odrobina drożdży. No i potrzebujemy jeszcze jednego „składnika” – czasu. Pieczywo na zakwasie zawsze jest czasochłonne. Warto jednak zaplanować sobie pracę, by w weekendowy poranek zjeść na śniadanie

W mojej kuchni
Chleb z ziołami 209

pieczenia chleba trzeba mieć cierpliwość. Niby nic mąka, woda, zaczyn lub zakwas i sól, a jednak zajęcie dość absorbujące. No ale dla tego smaku, zapachu warto poświęcić chwilę pracy, ponieważ ogólnie zachodu dużo nie ma, tylko to czekanie kiedy rośnie i rośnie i znów rośnie. Ja zaczyn staram się zrobić rano przed pracą i jak wracam to zabieram się

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Słodka Babeczka u Prezydentowej 192

Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym  wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz na Viktualienmarkt

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej 206

resztę pozostawiamy w lodówce ) 150 g mąki pełnoziarnistej 150 g wody Mieszamy i przykrywamy, pozostawimy na 12-16 godz. Zaczyn : 200 g zakwasu z fazy 1, resztę dokładamy do zakwasu lodówkowego ( będziemy mieć na późniejsze ciasto ) 150 g mąki pełnoziarnistej 150 g wody Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy tym razem na 5-6 godz, ciasto nie może opaść. Ciasto właściwe(...)blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. Podsypywać mąką kukurydzianą. Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym mąką lub kaszką kukurydzianą. Chleb rośnie około 3 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez 40 - 50 min. Po 15 min. zmniejszamy do 210 - 220 stopni C. Przepis od Danusi

Proste Potrawy
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 168

wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się na drugi dzień). Chleb pytlowy (z mąką razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe(...)wodzie łyżką).  Ciasto wyrasta około 3 godzin.  Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza - chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika). inspiracja Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste

FitKot
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 159

piękniejszego zapachu od aromatu pieczonego chleba... Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:) SKŁADNIKI 250 gram zakwasu pszennego 300 gram mąki pszennej chlebowej 100 gram maki żytniej chlebowej 200 - 250 ml ciepłej wody 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka(...)soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte lnianą

Magiczna kuchnia Darii
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 182

znajdziemy ziemniaki i włoszczyznę. Żur to bardzo gęsta zupa, często zaprawiana dodatkowo mąką, do której obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko(...)czasie z wody, włoszczyzny, kiełbasy i boczku robimy wywar. Dodajemy listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy. dodajemy zakwas, chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli lubimy zabielamy śmietaną. Podajemy z gotowanymi jajkami, tłuczonymi ziemniakami czy chlebem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zurek-vs-barszcz-bialy-czyli-jemy-wielkanoc-przepis/ BosowKuchni Artykuł Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis pochodzi

Mieszam w Garnku
Chleb orzechowy 167

tylko z masełkiem. Do tego wspaniale pachnie! Jedyna wada tego chleba orzechowego to to, że niestety bochenki wychodzą małe… Ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz… Chleb orzechowy Składniki: 500 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant) 10 g soli (2 łyżeczki) 50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy) 320 ml wody(...)minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Źródło: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/wieniec-orzechowy Post Chleb orzechowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania