chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:191/261)

Chleb irlandzki (soda bread) 158

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

w kuchni i w ogrodzie
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 297

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

prawdziwe jedzenie
Chleb bez drożdży 110

zawsze, zamrożone w małych porcjach więc bez niczego nie zostałam, no i miałam oczywiście zakwas, on zawsze gotowy. Upiekłam go bardziej z ciekawości czy warto polecić koleżankom które zakwasu nie chciały a drożdży nie miały. Teraz piekę często, jak szybko potrzebuję bochen chleba. Chleb jest super, ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę i znika bardzo szybko. Prosty w wykonaniu czyli

Moje Małe Czarowanie
Pączki na zakwasie pszennym 135

bąbelki, ponownie dodajemy 50 g mąki i 50 ml wody. Całość mieszamy pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do użycia.Zarówno do pączków, jak i do wypieku chleba. Jak zrobić zaczyn drożdżowy czas przygotowania 8 godzin 1 kulka świeżych drożdży wielkości ziarna groszku 2 szklanki mąki pszennej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na dzikich drożdżach z kaki 188

Chlebów na dzikich drożdżach upiekłam już sporo ale nie piekłam jeszcze na drożdżach wyhodowanych z kaki. Słyszałam na forach ze kaki ma w sobie sporo cukru

Moje Małe Czarowanie
Focaccia na zakwasie z oliwkami 174

Jest pyszna, focaccia na zakwasie którą przedstawiam to idealne śniadanie w stylu włoskim. Zapach podczas pieczenia w całym domu, nie można powstrzymać ślinianek. A po upieczeniu

Moje Małe Czarowanie
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 101

tłumaczy:) Okazało się, że to wcale nie takie trudne zadanie. Trzeb trochę dobrych chęci i rzetelności w wykonaniu. Zachęcam Was do upieczenia tego chleba, bo satysfakcja jest nieziemska, jak już się go wyciągnie z piekarnika. Zakwas żytni: 1 szklanka mąki żytniej typu 720 1 szklanka letniej wody 1 łyżka jogurtu Składniki wymieszać w misce. Codziennie dodawać szklankę mąki i szklankę(...)kilka razy dziennie. Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej wykorzystać go drugiego dnia. Składniki na dwie duże keksówki. Zaczyn: 360g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g wody 20g zakwasu Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Pozostawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy

Kuchnia Pani Wiosny
Domowy zakwas na żurek 85

być wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe(...)czas wieczorami podglądałam co się z nim dzieje. Lekko przemieszałam, żeby nie zebrała się na górze pleśń. Po zalaniu wodą wszystko uniosło się do góry. Pierwszym znakiem, że zakwas zaczyna pracować jest to, że składniki opadają na dno. Nie zawsze od razu jest dobry. Jeśli za mało jest kwaśny, to przetrzymajmy go jeszcze dłużej w takim stanie. Mój jak osiągnął

Pieprzyć z Fantazją
domowy zakwas na żurek 202

wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny :D Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe(...)czas wieczorami podglądałam co się z nim dzieje. Lekko przemieszałam, żeby nie zebrała się na górze pleśń. Po zalaniu wodą wszystko uniosło się do góry. Pierwszym znakiem, że zakwas zaczyna pracować jest to, że składniki opadają na dno. Nie zawsze od razu jest dobry. Jeśli za mało jest kwaśny, to przetrzymajmy go jeszcze dłużej w takim stanie. Mój jak osiągnął

Pieprzyć z Fantazją
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 188

burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było(...)udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chlebek 204

mąki żytniej razowej 6 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut(...)mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką . Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Włoski chleb czekoladowy 178

Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 179

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem

PatiGotuje
Żurek w chlebie 176

wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb   Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy(...)ogniu przez ok 15-20 minut. Gdy wszystko jest już miękkie, bulion przecedzamy przez sitko. Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania