Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem
PatiGotujewyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy(...)ogniu przez ok 15-20 minut. Gdy wszystko jest już miękkie, bulion przecedzamy przez sitko. Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRoots, oraz książki o tym samym tytule. Jeśli z nowym rokiem postanowiliście żyć lepiej i jeść zdrowiej, to chleb zmieniający życie jest idealną propozycją na włączenie do diety zdrowego pieczywa. Do jego przygotowania nie potrzebna jest mąka, drożdże, zakwas, ani specjalne umiejętności czy doświadczenie piekarnicze. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki i tyle w kwestii
Smakowity Blog Kulinarnypięknie wyglądające, jak te moje… Masło ➕ Chleb jest znane w całej Skandynawii, gdzie panuje długa i sroga zima, co oczywiście skutkowało tym, żeby opracowywać różne techniki konserwowania żywności. I tak dla przykładu, chleb – Brød – żytni, jest spożywany w Skandynawii od ponad 1000 lat, ponieważ wypieka się go na zakwasie, co powoduje, iż jest dużej świeży. Z mleka
RafalCookwątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam
Weekendy w domu i ogrodzieskórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić
Delicious Titbitschlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna 170 gram -drożdże świeże 50 gram
BaRepasSkładniki na keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody
w mojej kuchniodmianę domowy chlebek pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki, palce lizać. SKŁADNIKI: 150g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 1850 10g soli 320ml wody 1-2 łyżki czarnuszki WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki, po tym czasie odgazować, i ponownie zostawić na około 2 godzinki pod przykryciem. 2. Chlebek(...)umieścić w koszyczku do wyrastania pieczywa, poczekać aż wyrośnie, przełożyć delikatnie na blaszkę, możemy wykonać nacięcia aby chleb nam nie pękał w pieczeniu. 3.Piec w temp. 230*, około 10 min,po tym czasie zmniejszyć temp. na 190*, polecam wstawić na spód blaszkę z wodą aby chleb był bardziej wilgotny
Dziś Ja gotujeWyszedł pyszny bochen, bez użycia drożdży czy zakwasu. Dużo czasu nie potrzebujecie aby mieć na stole pyszne, domowe pieczywo. Polecam gorąco. Ja użyłam tutaj ciemnego piwa karmelkowego, użyjcie jakie lubicie ale ciemne. Piwny chleb. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty Skala smaku - 10/10(...)posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać w spód bochenka. Kiedy wydany dźwięk będzie głuchy, chleb jest już gotowy. Ja natomiast nigdy tego nie robię, wystarczy popatrzeć na skórkę chleba gdy jest ładnie
Kubki smakunigdzie w technologii cukierniczej takiego ostrzeżenia. Nie sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody(...)żeby utrzymać pierwotną luźną konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. Taki domowy zakwas może też posłużyć do przygotowania żurku. Mamy własny żur bez konserwantów
AZgotuj!jakoś nie za specjalnie garnęłam się do tego wypieku. W końcu uległam i zrobiłam... A wszystko to przez zakwas, który nie chciał współpracować :D Absolutnie nie żałuję, bo jest całkiem smaczny, nawet M. zadowolony, ale mi za bardzo przypomina bułkowe chleby sklepowe. Jeśli ktoś je lubi, to będzie zachwycony, ja jednak bardziej oglądam się za tymi cięższymi, z dodatkami
Kuchnia w czekoladziefont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce). Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia. Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie
R'n'G Kitchen