chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:196/261)

Chleb z ziarnami 175

Chleb upieczony w ramach wydarzenia  Chleby z ziarnami .Polecam , chlebek jest smaczny, u mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu. "Zakwas"   1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody  Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chleb orkiszowy 175

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate

Monia miesza i gotuje
Chleb żytni na zakwasie 165

Dostałam od zaprzyjaźnionego pana sprzedającego chleb dostałam dobrej jakości zakwas.Radość wielka! Pojawiały się obawy związane z dokarmianiem zakwasy by się nie zepsuł. Z pomocą przyszła Ola blogerka, która na swoim blogu 2 smaki opisuje jak hodować prawidłowo zakwas. klik. Dla mnie instrukcja okazała się bardzo pomocna. Dobry zakwas to połowa sukcesu, idąc za ciosem na Oli blogu znalazłam

Kulinarne pyszności Molki
Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie 124

Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką. Jest on na zakwasie pszennym. Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wiejski chleb francuski na zakwasie 110

Składniki na zaczyn zakwas żytni, 30g mąka pszenna, 145g mąka żytnia, 10g woda, 90ml Składniki na chleb zaczyn mąka chlebowa (typ 750-1050), 805g maka żytnia, 40g woda, 560ml sól, 18g Przygotowanie Wieczorem dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Rano przygotowujemy ciasto chlebowe. Mąkę chlebową i żytnią mieszamy z wodą, zagniatamy ciasto

Gotowanie moimi oczami
Chleb żytni jasny 194

ciągle był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :)   Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 30 g zakwasu żytniego 100 g mąki typ 720 90 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest

Delicious Titbits
Zakwas na żur 161

Zostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy

Zainspirowana w kuchni
4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach 128

Taki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i tak mi się zdarza więc nie pozostało nic innego jak upiec na drożdżach. Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce. Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika

Moje Małe Czarowanie
Chleb- Pain Rustique 184

mój zachwyt.  Często proszą mnie o upieczenie im choć małego kawałka. Przedstawiam dziś chleb rustykalny, ciabatowy w smaku i wyglądzie.  Chleb na drożdżach- tak tak wiem, że to nie to samo co na swojskim zakwasie. Mimo wszystko spróbujcie a zobaczycie jak wspaniałą ma strukturę i jak jest pyszny. Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki Dzień wcześniej przygotujcie(...)dwie części  -nie ugniatajcie, raczej delikatnie naciągajcie i formujcie bochenek, aby nie zniszczyć struktury ciasta.  Odstawić  do koszyka do wyrośnięcia, złożeniem do góry, czyli wierzch chleba jest na dnie koszyka (najlepiej do wyłożonego bawełnianą ściereczką obsypaną mąką). Jeśli nie posiadacie koszyka można durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczka i też sie sprawdzi. :) Przykryć. Powinno urosnąć- około 25 minut. Naciąć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb wieloziarnisty drwala 112

przepis na chleb.","keywords":["chleb drwala","jak zrobi\u0107 chleb drwala","przepis na chleb drwala","sk\u0142adniki na chleb drwala","jak upiec chleb drwala","co to chleb drwala","jaki jest chleb drwala","chleb drwala przepis","chleb drwala cena","chleb drwala sk\u0142adniki","jak si\u0119 robi chleb drwala","chleb wieloziarnisty","przepis na chleb wieloziarnisty","sk\u0142adniki na chleb wieloziarnisty","jaka(...)u0105ka do chleba wieloziarnistego","jakie m\u0105ki do chleb wieloziarnistego","jak upiec chleb wieloziarnisty","jak si\u0119 piecze chleb wieloziarnisty","jak si\u0119 robi chleb wieloziarnisty"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2022-05-27T10:39:58+01:00","prepTime":"PT1H30M","cookTime":"PT35M","totalTime":"PT2H5M","recipeCategory":["Chleb"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories

ProstePesto.pl
Zalewajka 108

również zasmakuje. Przepis na zalewajkę mojej babci Zakwas na zalewajkę nastawiamy 3-4 dni wcześniej, w ostateczności możecie dodać zakwas z butelki, kupiony w dobrej sprawdzonej piekarni moja szklanka ma 250 ml pojemności 2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 3 łyżki mąki razowej żytniej lub pszennej skórka odkrojona z 1 kromki chleba razowego 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarenka(...)ziela angielskiego Czosnek obieram i kroję na pół. Do słoika wlewam wodę, dodaję czosnek, przyprawy, skórkę z chleba i mąkę. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie mieszam zawartość słoika. Zalewajka - składniki cały zakwas lub około 0,5 litra zakwasu z piekarni około 1,5 litra wody 5-6 średnich ziemniaków kilka kawałków

Cztery Fajery
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 232

przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego  2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego 340 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas(...)wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Chleb z ziarnami, upieczony na proszku... 277

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,  bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą(...)końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół  Po wyjęciu chleba

chleba naszego
Żurek 141

żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie. Składniki 2 l warzywnego wywaru lub wody 3 białe kiełbaski surowe 30 dag surowego boczku wędzonego

Analiza Smaku
Żurek domowy 161

tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku...  kliknij tutaj   Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy

chleba naszego
Chleb szpinak z awokado 191

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane(...)łyżeczka soli płaska Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma. Do drugiej części ciasta

wesoła kuchnia
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 175

byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies tam E....,a dwa dzieki dodatkowi takiej skorki na pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu. Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik  4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb owsiano- żytni 134

Bardzo smaczny a zarazem zdrowy chleb z mąki owsianej w połączeniu z mąką żytnią. Mimo, iż chleb jest na drożdżach nie wyrasta zbyt mocno, jest zbity i bardziej przypomina pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Nie mnie jednak chlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej(...)minimum 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Delikatnie wyrośnięte ciasto smaruję ciepłą wodą i posypuję pestkami. Blaszkę z ciastem umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę chleb przez 55 minut. Gotowy bochenek studzę na kratce, kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ostudzone pieczywo owijam w bawełnianą ściereczkę i tak przechowuję przez kilka dni. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 165

Dyniowe bułki na żytnim zakwasie i drożdżach są bardzo smaczne i mają fajny pomarańczowy kolor. Piekliście kiedyś bułki z dynią? Ja piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni(...)słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki: na 28 bułek lub 2 bochenki Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 500 ml wody

codojedzenia
Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym 70

Kolejny chleb na fermencie owocowym, tym razem z tartą marchewką pieczony w foremce. Ostatecznie wyrastał nie w lodówce, ale w piekarniku z włączona żarówką. Spróbowałam po raz kolejny aby się upewnić, że ten poprzedni nie był tylko jakimś kulinarnym przypadkiem. Okazało się, że z kolejnym nie miałam również żadnego problemu. Można tak piec w nieskończoność. Ja używam w swojej kuchni(...)orkiszu i żyta. Jeśli chodzi o mąkę żytnią to jednak wolę typowy zakwas bo tak naprawdę nie wiem jakie kultury bakterii znajdują się w takich fermentowanych owocach.   Natomiast zakwas pszenny, moim zdaniem na fermencie jest idealny zamiast drożdży piekarskich do wypieków typowo pszennych takich jak chleby, bułki czy racuchy. Dodawałam go również do naleśników, które wyszły delikatne

Leśny Zakątek
BUŁKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 482

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków(...)samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę

Smaczne Zdrowe