chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:189/261)

Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką 254

Kolejny miesiąc za nami i nastał marzec, nowe wypieki i całkiem pyszne wyzwania. Marcowa Piekarnia nie stoi w miejscu, czas na pieczenie. W marcowej Piekarni dowodzi

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - orkiszowy z werbeną cytrynową 197

Chleb z dodatkiem werbeny cytrynowej, pyszny i aromatyczny. O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę. Jest miękki, szybko się przygotowuje

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z wodą z kiszonych ogórków, ziarnem żyta i koperkiem 181

Moja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące pikantne bagietki z pomidorami 163

Chrupiąca skórka, zapach lata, mięciutki miąższ oto moje dzisiejsze bagietki. Pomidory suszone na słońcu w pełni lata więc są aromatyczne i pachnące, podczas pieczenia wydzielają niesamowity

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy ubijany i Lutowa Piekarnia 210

Dawno nie brałam udziału w Piekarni Amber bo zawsze tak jakoś brakowało mi czasu. Tym razem nie przepuściłam i dzięki temu chleb wyszedł pyszny, puszysty i

Moje Małe Czarowanie
Pszenny chleb z jablkami z zeliwnego garnka czyli Niedzielne Sniadanie odc.42 153

piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 166

Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły

Przepisy Aleksandry
Bułki żytnie na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 144

Małe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy. Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania. Zamiast wody użyłam kefiru, są

Moje Małe Czarowanie
Polski chleb wiejski 220

chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn 325 g letniej wody 500 g mąki(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody

Ala piecze i gotuje
Zakwas na żur 187

Składniki: czubata szklanka mąki żytniej typ 720 – można dać jej więcej, nawet do 25 dag, wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy 1 litr przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze 4 ziela angielskie piętka chleba razowego Wykonanie: Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam(...)grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył

Kuchenne zapiski Edyty
Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami 86

Przy obfitym stole taki zdrowy chleb na pewno się sprawdzi. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia a jego pierwowzór z Sourlotti by Abby. Chleb jest nieduży ale można podwoić składniki i będzie ok. Ma mięciutkie i chrupiące od ziarenek wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie ma z nim problemu podczas wypieku, potrzebny jednak będzie zakwas. Polecam gorąco i zapraszam do stołu

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015 211

złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo

Smaczna Pyza
Orkiszowy zakwas do żurku 184

kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja postawiłam na oknie, na słońcu ). Codziennie mieszamy zakwas. Po około 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy. Przelewamy do butelki przez sito. Możemy użyć go bezpośrednio do zupy lub wstawić

Smaki Ewy
Szybki chleb z chilli 183

zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat

Słodkie Przyjemności
Foccacia na zakwasie żytnim 176

Taką foccacię warto zrobić bo smakuje rewelacyjnie. Bałam się że tak rzadkie ciasto, nawodnienie 100 % w rezultacie nie sprawi że foccacia będzie smakować dobrze i upiecze

Moje Małe Czarowanie