chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:189/261)

Chleb pszenno- razowy z automatu 133

Składniki na zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami szklanka wody Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godz. Składniki  na ciasto właściwe: cały zaczyn 1 szklanka mąki pszennej typ 650 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu niepełna szklanka ciepłej wody odrobina drożdży po łyżce(...)siemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto

Proste Potrawy
Wielkanocny żurek w chlebie 121

dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka

MarciochaKucharzy
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 158

grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn

Leśny Zakątek
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 253

grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn

Leśny Zakątek
Zakwas buraczany 205

wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy.  Polecam ;)  Składniki: 2 kg buraków  woda przegotowana, letnia  kromka razowego chleba 4 ząbki czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Domowy chleb 144

Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym stole. Używam drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu(...)jest mój chleb Składniki 1kg mąki 650 lub 700 lub 750 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką

Eli Gotowanie
Wiejski chleb Jeffreya Hamelmana w nowej odsłonie 78

Chleb wiejski , który piekłam z połowy porcji, tym razem przygotowałam z całości składników przeznaczonych do wypieku w domu. Zaczyn podzieliłam na 2 a w jednym z nich zamiast wody dodałam sok z marchwi. Chleb oczywiście na drożdżach, to dla tych, którzy nie pieką na zakwasie. To duży bochen z samej mąki orkiszowej z wagą około 1,5 kg. Zamiast soku

Leśny Zakątek
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej i prażonej cebulki 106

chrupiącą skórkę. Nie jest trudny w wykonaniu i dość szybko można go zrobić, trzeba jednak mieć zakwas żytni. Ja swój zakwas tak jak Dana wyjęłam z lodówki i dodałam do zaczynu, rósł jak szalony a i chleb tez wyjątkowo szybko urósł, polecam do wypróbowania. Chleb żytni pytlowy z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni 144

pyszny. Chleb o delikatnym kolorze mąki z pestek, wyjątkowo smaczny i trwały. Zachowuje długo świeżość. Resztki zostały zjedzone w piątym dniu po upieczeniu. Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni Na zaczyn potrzebujemy 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki żytniej typ 720, 300g wody. Wymieszany zaczyn w misce pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej

Leśny Zakątek
Bułki śniadaniowe dla leniwych na zakwasie 94

Dlaczego bułki dla leniwych? no bo pracy przy nich mało a smakują wybornie na śniadanie czy na kolację. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Bułki śniadaniowe dla

Moje Małe Czarowanie
Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem 125

Proporcje na foremkę 25x11x7 cm Zaczyn: 30 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 3 g sól 150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 115

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach 99

który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz(...)tworzona po to aby zwiększyć jego wydajność.   Do najczystszych odmian orkiszu należą odmiany: Schwabenkorn Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn(Altgold x Rouquin), Ostro Oberkulmer Rotkorn, Zakwas zamrożony i ususzony. Powrócę do niego jesienią. Upiekłam chleb z mąki, która jest z odmiany orkiszu   Schwabenkorn. To mój ulubiony chleb na lato. Chleb prosty i szybki do zrobienia o dość dużej

Leśny Zakątek
ZAKWAS NA ŻUR 165

już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie   Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1 ząbek czosnku 8 szt kolorowego pieprzu 3 liście laurowe 5 szt ziela ang piętka chleba razowego(...)szklanki ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki. Mieszamy. Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny. Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy

Z Majeczką w kuchni
Bułki wiejskie na podmłodzie wg Aleex 80

wreszcie osiągnęłam rezultat, z którego jestem w miarę zadowolona. Udało się to dzięki zakwasowi, który wreszcie stał się stabilny i nieco starszy. Zakwas ma już pół roku, dbam o niego systematycznie i zastanawiam się nad kolejnymi jego wersjami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym oprócz chleba nie wypróbowała przepisów na inne rodzaje pieczywa. Jedne przypadły nam do gustu, inne pojawiły się(...)Polski i został przywieziony do Francji przez polskich piekarzy. Dzięki niemu bułki i bagietki mają niepowtarzalny smak i chrupiącą skórkę. Aby upiec pieczywo na podmłodzie nie musicie mieć zakwasu. Wystarczy mąka, woda i odrobina drożdży. No i potrzebujemy jeszcze jednego „składnika” – czasu. Pieczywo na zakwasie zawsze jest czasochłonne. Warto jednak zaplanować sobie pracę, by w weekendowy poranek zjeść na śniadanie

W mojej kuchni