chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:182/261)

Chlebek Pita 174

Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka.  Wpis dołączam do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 223

goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry. W słoiku(...)wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zakwas dodawać

kolorowotorcikowo
PYSZNY I CHRUPIĄCY CHLEB Z GARNKA 103

Witajcie kochani na moim blogu :). Dzisiaj polecam Wam upiec chlebek :).Ja cos do wypiekania chlebów nie mam ręki.Próbowałam robić chlebki na zakwasie  ale niestety to nie moja bajka ;). Ale ten chlebek za drugim razie wyszedł rewelacyjnie :).Chrupiąca skórka a w środku mięsisty prawdziwy chlebek taki co się dawniej w piekarni kupowało i po drodze do domu juz pół

Mała w garnku miesza
Zakwas z czerwonych buraków 121

Zakwas z buraków robiły nasze babcie, wykorzystując go do gotowania czerwonego barszczu, a także do picia, doskonale wiedząc, że jest zdrowy. Dlaczego zatem i my nie

Bułka z Chlebem
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej 137

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 125

Przepis -200 g zakwasu żytniego -4 g drożdży suchych -szklanka wody -dwie płaskie łyżeczki soli -200 g mąki pszennej typ 450 -150 g mąki żytniej typ

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe Bagietki na drożdżach 210

Witam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym 128

równie zdrowa pszenica jak płaskurka. Aby powstała z niej mąka musi być pozbawiona łusek i dopiero wtedy zmielona. Chleb jest pyszny, mega zdrowy, polecam. Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 109

wypiekami szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia na kilka godzin. Same plusy! Ciężko w sklepach znaleźć dobrej jakości chleb pełnoziarnisty, mimo pięknego wyglądu

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 145

Skoro niedzielne popołudnie, to musi się tu znaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku   ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu(...)ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 178

przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać, że zadanie to spędzało mi sen z powiek. Ciasta bowiem to mój żywioł: uwielbiam obmyślać połączenia smaków, dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem(...)zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle jeszcze nie dorobiłam się własnego zakwasu, od czasu do czasu przygotowuję jakieś tam zaczyny, ale bardziej na oko niż na poważnie.  Co robić...? W desperacji, czując się jak tygrys

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni 103

Przynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny(...)mężem byliśmy zachwyceni, więc mogę polecić ten przepis ze spokojnym sumieniem :) Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 150 g mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego  zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek dyni + do posypania wierzchu masło

Kuchenne zapiski Edyty
Placki na zakwasie z błonnikiem jabłkowym 59

Z nadmiaru zakwasu powstają takie pomysły jak usmażenie tych placków i podanie ich z przepyszną i aromatyczną salsą. Jak dokarmiam zakwasy to zawsze mam nadmiar i

Moje Małe Czarowanie
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 174

strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny jak poolish. Zazwyczaj zaczyn(...)świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt

Ostra na Słodko