prostym połączeniu mąki i wody. Uwielbiam fakt, że ledwo dwa podstawowe składniki dają niezliczoną ilość możliwości, jeśli chodzi o końcowy efekt. Piekę chleb od kilku lat, rosnący zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Mój zakwas ma nawet imię, Zdzichu, ma też już przeszło 5 lat. Większość receptur na wypieki na zakwasie są bardziej wymagające niż drożdżowe, dlatego(...)tortowej i żytniej żurkowej, bo innych w domu nie miałam i chleb też wychodził smaczny, więc niech brak chlebowej Was nie powstrzymuje. Mąki łączę, mieszam z drożdżami, z solą, dodaję miód. Następnie powoli wlewam wodę, używam po prostu wody z kranu. Zresztą do robienia, aktywowania zakwasu także używam kranówki, sprawdza się bez zarzutu. Najpierw mieszam tą samą łyżką
I tu będę miała takie tewięc tak jak w tytule: chleb bardzo mieszany :) I w dodatku nie na wodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj ). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki(...)bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich
Marder&Marder Manufacturetolerują. Potrzebny jednak tutaj będzie zakwas, obojętnie jaki, zawsze można go przerobić na w danej chwili pożądany. Jak zrobić zakwas, jakby był potrzebny? tutaj! Przepis oryginalny pochodzi z portalu : Sauerteig a przerobiony został i umieszczony na stronie Chleb - Moja domowa piekarnia . Polecam gorąco taki warkocz wszystkim którzy kochają chałki z dżemem, miodem czy masłem, to ciasto Was zachwyci. Do wykonania
Moje Małe Czarowaniejeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć naczynie, w którym wyrabiało się ciasto, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie było to 30 minut - w kuchni ciepło, bo piekł się chleb. Ciasto podzielić na połówki, a te na 3 równe części. Każdą część rolować na wałki równej długości. Powinny też w miarę tak samo wyglądać, by chałka wyszła proporcjonalnie. Wałki zaplatać bardzo(...)stopni. Ja trzymałam zbyt długo, bo się zaczytałam Myśliwskim ;) i chałki wyszły mi ciut za ciemne ;) Chałki dodaję do kwietniowej listy zakręconych wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli rozpuszczona w litrze zimnej wody. Składniki powinny być całkowicie przykryte. Słój zamykamy, ale nie szczelnie
Kulinarna Polskazrobiłam paluchy, które upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki. Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest dość gęste. Proponuję przetrzymać
Leśny Zakątekzostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez(...)minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce, • 100g mąki żytniej typ 2000, • 200g wody fermentowanej po ziarnach
Leśny Zakątekblachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam opcję podpiekania od góry. Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garywiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty(...)składników. Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba. Moim zdaniem wszystkie wypieki bezglutenowe na drożdżach wymagają użycia wody gazowanej - ta drobna modyfikacja, którą wprowadziłam do oryginalnego przepisu powoduje, że chleb ładniej rośnie i ma ładne dziurki. Dzisiejszy chleb z ziemniakami jest najlepszy
Lekcje w kuchniŻytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny
Ogrodnik w podróżyPopularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około 1 cm. Piec przez 30 - 40 minut, do momentu aż chleb ładnie
maniapieczeniaChleb z ziaren , a raczej chleb z płatków owsianych i pestek, to rewelacyjny wypiek bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu. Przepis jest niezwykle prosty, a chlebek pyszny. - wystarczy wymieszać razem składniki - chleb zachowuje świeżość przez minimum 5 dni - super dokładny opis wykonania i wiele ciekawych porad
AniaGotuje.plsię długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy się ich nauczyć, pieczenie chleba straci sens. Drugiej lekcji udziela nam czas - to co z nim zrobimy, gdy mąka, woda i zakwas zaczynają swój pierwotny taniec. Czy umiemy się zatrzymać, zwolnić, dostrzec to, co na co dzień mijamy w pośpiechu? Czy znajdziemy(...)niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym pieczeniem dokarmić zakwas
KUCHARNIA