pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca skórka
Walijskie Pichceniemożna przygotować w rozmaity sposób. Za każdym razem jest inny i dlatego smakuje za każdym razem inaczej ale tak samo pysznie. Tym razem przygotowaliśmy chleb z mąk mieszanych: żytniej, przennej chlebowej i orkiszowej. Składniki: zakwas pszenny 75 g mąka pszenna 350 g mąka orkiszowa 150 g mąka żytnia 100 g woda 350 g sól 10 g drożdże 3 g cukier
AZgotuj!funkcja góra-dół. Gotowe danie podajemy w towarzystwie zielonych liści, u nas była to roszponka. Do posiłku można przegryźć dobrej jakości pieczywo żytnie na zakwasie. Ja oczywiście polecam własnego wypieku Więcej o zaletach takiego chleba przeczytacie tutaj . Smacznego! Proste i pyszne danie z piekarnika JEDNA PORCJA BEZ PIECZYWA TO: około 413kcal Białko: 16,4g Węglowodany: 16,5g Tłuszcz
Natka PietruszkiKiedy dostałam zaproszenie od Zorry do wzięcia udziału w Światowym Dniu Chleba od razu wiedziałam, że i w tym roku po raz kolejny z przyjemnością dołącze
Polska ZupaTakie chlebki nie dość że zdrowe to i szybko się je robi. Smakują wybornie i są znakomite do kanapek, czy zup, zachęcam do wypróbowania. Szybko i
Moje Małe Czarowanieżytni. Postanowiłam nastawić nowy choć mam już pszenny. Ale co tam, niech będą dwa. O tym jak zrobić zakwas możecie poczytać w postach na zakwas żytni i pszenny. A tymczasem zapraszam po przepis na chleb z czarnuszką. Jeżeli nie lubicie czarnuszki możecie dać sezam lub siemię lniane. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen
Moje Małe CzarowanieBułeczki na jeden gryz, no może na dwa. Robi się je bardzo prosto, są smakowite i na śniadanie wyśmienite. Takie małe bułeczki do szkoły na drugie
Moje Małe CzarowanieChleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w
Moje Małe CzarowaniePiekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor
Moje Małe Czarowaniekucharzenie, bo znów przeprowadzka. Graty kuchenne rozpakowane. Póki co piekarnik elektryczny, ale jeszcze nie miałam okazji go wypróbować. Trochę jestem podłamana, bo mój zakwas nie chce rosnąć, więc ten wpis nie będzie o chlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała. Przeglądałam przepisy na mleka roślinne
apetytnapieczenieMieszanina mąk razowych sprawia że chleb jest w 100 % zdrowy, pyszny i godny polecenia. Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim
Moje Małe CzarowanieFajne doświadczenie przy pieczeniu tego chleba bo nie dość że używamy tutaj piwa to jeszcze po wyrobieniu nic więcej nie trzeba robić tylko do lodówki i
Moje Małe CzarowanieW majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska ZupaChleb szwajcarski nie ma za wiele wspólnego ze Szwajcarią ale został wypieczony w ramach naszego wspólnego wypiekania "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Gospodarzem wydarzenia jest
Moje Małe Czarowanie