nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach pieczenia ostrożnie kładziemy foremki poziomo i pieczemy dalej. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy chleby się upiekły. Gotowe!!! Przepis własny. Przepis dodaję do majowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Rozpustne gotowanieEksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny
Moje Małe CzarowanieDużo ziarenek, dużo zdrowej mąki, chleb pyszny i aromatyczny z chrupiącą skórką a do tego mięciutki miąższ. Czego chcieć więcej na śniadanie czy na kanapkę do
Moje Małe Czarowanietegoroczna - już kwietniowa. W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku - propozycja Tosi z bloga Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo na zakwasie albo na drożdżach. Tym razem, trochę z braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością wypróbuję później. Użyłam szpinaku świeżego, który najpierw
Stare GaryO bułce paryskiej lub "Angielce" już Wam wspominałam [ klik ] jednak ta jest troszkę inna w zdrowszej wersji. Puszysta i elastyczna zarazem, dla zaostrzenia smaku
Moje Małe CzarowanieChrupiący, aromatyczny bochenek mam dzisiaj dla Was moi mili. Tak przyznam szczerze że już prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on
Moje Małe CzarowanieChlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz
Moje Małe Czarowaniemikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry, a następnie przekładamy do glinianego garnka. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą około 1,5 litra , dodajemy przeciśnięty
Smakowite DaniaTakie bułki jak dziś przedstawiam nadają się do hod dogów, sandwiczy czy innych gigantycznych kanapek. Moje znalazły zastosowanie do pulled pork ale o nim w następnym
Moje Małe CzarowanieJakże widowiskowe to pieczywo, no tak tak, piękny żółty kolor a do tego niepowtarzalny smak dzięki dyni i kurkumie. Bagietka jest wilgotna z chrupiącą skórką i
Moje Małe CzarowanieChleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie
Moje Małe CzarowanieTak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to
W kuchni wieczoremChleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :D Zainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaktóre przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek do kremowej zupki z pora. Maca jest to chleb przaśny znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO maca tradycyjna wypiekana jest według prastarej receptury, bez dodatku soli, przez co gwarantuje najwyższą jakość, jaką niesie tradycja. Maca jest również smaczną przekąską, będącą
Monia miesza i gotuje