chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:193/261)

Słonecznikowy chleb 143

Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Składniki: zaczyn: 1,5 łyżki zakwasu żytniego, 0,5 l letniej wody, 1,5 szklanki mąki żytniej, pozostałe składniki: 1 szklanka słonecznika+ do posypania, 1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka(...)łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę i trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 155

gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką. Zaczyn drożdżowy: 400 gram mąki pszennej typ 650 350 gram wody letniej przegotowanej 6 gram świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba.  Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały

Krakowskie smaki Ani
Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 144

obiadu. Brukiew możemy łączyć z ziemniakami, marchwią lub innymi warzywami.         Dodałam do ciasta chlebowego, przedłuża jego świeżość     Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy i pozostawiamy na 14-16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 610g mąki żytniej

Leśny Zakątek
Chleb maślankowy 166

Zdarzył się jednak w moim domu pewnego dnia kryzys chlebowy. Wieczorem okazało się, że chlebak świeci pustkami, zakwas w lodówce, a na śniadanie trzeba coś przygotować... Chcąc nie chcąc ratowały mnie jedynie drożdże. W mojej przepastnej księdze odnalazłam przepis na chleb- Maślankowy- (ooo, brzmi ciekawie:)). Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy... Następnego dnia cieszyłam się jego pachnącą i chrupiącą

Zapiski Młodej Żony
Chleb litewski 185

Chleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :( Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas... Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia. Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :) Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości. Składniki na zaczyn : 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej(...)momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :( 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba,  zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy - dałam

Proste Potrawy
Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy 133

Zostało mi trochę obu mąk z najstarszych ziaren świata i postanowiłam że będzie z nich chleb. Taki zakwasowiec z mąk mieszanych jest zawsze przepyszny a tym

Moje Małe Czarowanie
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 78

Mawiają że w prostocie siła i tak jest tym razem. Cztery składniki, zero wyrabiania, rośnie sam i sam potem znika 😉 Idealny z masłem i czosnkiem, idealny

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z prażoną cebulką na zakwasie 106

Zapraszam na pajdę pysznego chleb. Do niego nawet nie musi być dodatków, on sam smakuje wybornie. Jest aromatyczny, jest mięciutki w środku, ma chrupiąca skórkę, jest

Moje Małe Czarowanie
Chleb owsiany 126

Super wilgotny i bardzo puszysty domowy chleb owsiany zaskoczy Cię swym niezwykłym smakiem. To chlebek, który upieczesz bez zakwasu. A do tego nie musisz wyrabiać ciasta na chlebek. Wystarczy wszytko wymieszać. - przepis nawet dla początkujących - na drożdżach świeżych lub suszonych - tylko kilka minut szykowania składników

AniaGotuje.pl
Bułki pszenne z reszek odrzucanego zakwasu 179

Jeden z pomysłów na wykorzystanie kilkudniowych reszek odrzucanego zakwasu (zbieranych w lodówce do słoiczka). Z takich resztek starego, nieaktywnego zakwasu można z powodzeniem zrobić krakersy, naleśniki

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwasowe chlebki orkiszowe 147

Macie nadmiar zakwasu? no to super, zrobimy zakwasowe chlebki z patelni. Zdrowe bo zakwas pszenny a mąka orkiszowa więc polecam gorąco. Można je zajadać jak chleb do kanapek lub z sałatką, sosem na ostro, jak tam uważacie. Zakwasowe chlebki orkiszowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi 149

Dziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni 176

Dziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania