awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane ŻUREK W CHLEBIE Przygotowanie : 1 h i 20 minut Składniki: – 500 surowej białej kiełbasy – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek , najlepiej domowego – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka suszonego majeranku – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka(...)godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę, dlatego warto robić to stopniowo. Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, chrzan. Do miseczki
nietylkopasta.plMąkę pszenną przesiej do miski. Wymieszaj ją z cukrem, solą i mąką dyniową. Dodaj zakwas i wymieszaj. Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić. Tak wyrobione
Delicious Placejaja - awokado - czarnuszka - sól i pieprz do smaku - sałata lodowa - olio evo - jabłko - opcjonalnie hummus, który użyłam do posmarowania własnego pieczywa na zakwasie - mix oliwek Sałatka z jajem sadzonym, jabłkiem i awokado. Usmaż jaja sadzone. Posmaruj chleb hummusem i dodaj sałatę lodową. Z podanych składników skomponuj śniadanie. Nie zapomnij o sporej ilości awokado, opcjonalnie dodaj ulubione sypkie zioła. Dosmacz
Z Kuchni Do KuchniWikipedia mówi: Pszenica płaskurka - gatunek pszenicy. Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim. Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako
Moje Małe CzarowanieŁuska gryczana to jedna z najcenniejszych części gryki. Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego chleb który upiekłam
Moje Małe Czarowanieprostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi jednak oznaczać, że jest gorszej jakości. Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą
Na-talerzu.plTen chleb to petarda, pachnie latem, smakuje wyśmienicie, jest wilgotny i zajadałam pajdę samego chleba bez dodatków. Dodatek pomidorów sprawił że smakuje latem, polecam do wypróbowania
Moje Małe CzarowanieDostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych. Ale bardzo potrzebowałam chleba i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek. Składniki : 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia) 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich) 125 g białej mąki pszennej 150 g wody
Proste PotrawyTen chlebek to petarda, zresztą tak jest ze wszystkimi które wypiekam wg receptury Jacka - znajomego z grupy na FB Piekarnicza Brać. Polecam zajrzyjcie tam do nich
Moje Małe Czarowaniejest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny... Pachnie jak nasza szynka pieczona w chlebie... Z poniższych ilości wychodzą 4 bagietki Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g oleju(...)samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę
Smaczne Zdrowezbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem
Gotowanie jest łatweDziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo
Moje Małe CzarowanieDziś bochen pysznego chleba a nawet dwa bochny według mojego pomysłu. Chleb wyrasta sobie w lodówce, wolno rośnie, smakuje dlatego wybornie, ma głęboki smak, nie jest
Moje Małe CzarowanieKolejny pyszny i delikatny w smaku chleb dziś dla Was mam. Chleb jest czasochłonny ale nie pracochłonny a właściwie tego czasu też niewiele potrzeba do wyrabiania
Moje Małe CzarowanieSkładniki (1 kg chleba): 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna) 150 g zakwasu żytniego 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży olej lub oliwa Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Następnie przekładamy masę
Menu Zdrowia