chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:206/261)

Chleb gryczany z chufa oraz napój z orzechów tygrysich (bez mąki, drożdży, glutenu, laktozy, cukru, wegańskie) 122

względnie gładką masę, dalej dodać pozostałości chufa po wykonaniu napoju, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Taką masę na chleb przełożyć do keksówki i włożyć do zimnego piekarnika na noc (u nas 8 godzin). W tym czasie masa zacznie pracować jak zakwas (polecamy rozłożyć na dwie małe formy lub do jednej większej bo nam zaczęła wychodzić z keksówki xD). Nie wyciągając

Candy Pandas
Zakwas na żurek 99

suchego chleba * ciepła przegotowana woda Do słoika wsypujemy mąkę (1/3 wielkości słoika). Dodajemy obrany czosnek oraz lekko pokruszony chleb. Całość zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, tak aby słoik był pełny, ale się nie przelewał. Mieszamy łyżką po czym szczelnie zakręcamy.  Nasz zakwas należy sprawdzić po 2 dniach. Jeśli powstała pleśń nie przestraszcie się, jest to naturalny proces fermentacji. Zdejmijcie ostrożnie

Klasyka Gotowania
Chleb bez wyrabiania dla nowicjuszy 152

suto wysypanej mąką, a w papierze wysmarowanym olejem. Jeszcze prościej, a równie dobrze. Ten chleb zawsze się uda. Jak niedostatecznie wyrośniety wyląduje w piekarniku, nadrobi to sam i po prostu popęka, tworząc apetyczną skorupkę. Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 2 łyżki zakwasu żytniego 2 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych 300 ml wody(...)mąką i przykryj ściereczką rozgrzej piekarnik do 250`C i wstaw naczynie w którym będziesz piec, by się nagrzało. Możesz wstawić garnek żeliwny, naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta. Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cm gdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmiejszyć temperaturę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurek na zakwasie 181

Żurek na zakwasie... Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku. Doprawiony śmietaną i chrzanem. Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie

Gospodyni Miejska
Chleb wiejski Jeffreya Hamelmana 328

Nowy chlebek tym razem nie mojego autorstwa, ale  z książki  Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105.  Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku.  Ciasto chlebowe wykonałam ręcznie z 1/2 składników  przeznaczonych do przygotowania w domu.  Przy tak niewielkiej ilości drożdży, niecałe 1,5 grama, ciasto rosło(...)polecam w tym przepisie mąki o wysokim typie powyżej 1000, tego typu mąki moim zdaniem, to już fermentacja na zakwasie no i ilość wody trzeba by zwiększyć. To taka moja uwaga a nie od autora przepisu.    Chleb wiejski Zaczyn na 12-16 godzin w temperaturze 21st. 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g wody, 5g soli

Leśny Zakątek
Zakwas buraczany 112

Zakwas buraczany … jak to mówią  "zamiast garści tabletek szklanka zakwasu" Skład: buraki ćwikłowe 2,5 kg, woda przegotowana 3 litry, sól kamienna niejodowana 3 łyżki

chleba naszego
Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem 103

Jak wiadomo dobrego chleba w moim domu nigdy dość. Kombinuje, eksperymentuję a potem mieszam, odważam, wyrabiam by na końcu zjeść pyszny chleb. Teraz tym przepisem dzielę

Moje Małe Czarowanie
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 158

samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę

Smaczne Zdrowe
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 150

konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody

Ugotowane pozamiatane
Bułki z patelni 113

W poszukiwaniu na inne zastosowanie zakwasu, w szczególności nie wymagające piekarnika, znalazłam  ten przepis . Wypróbowałam i "wypiek" okazał się bardzo udany. Proporcje na 4 bułeczki

Czerwony Gupik
Chlebek pszenno żytni na zakwasie 143

mniejsze formy należy składniki pomniejszyć Składniki Zaczyn -zakwas żytni 200 g -mąka pszenna 200g -woda 180 g Ciasto właściwe -mąka żytnia 100 g -mąka pszenna 300 g -woda dawałem na wyczucie ciasto ma być mocno gęste i po wyrobieniu ma się nie kleić mocno do rąk -sól dwie łyżeczki -jajko do posmarowania chleba po wyrośnięciu Zaczynamy od zrobienia zaczynu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słodkie Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.21 110

Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas buraczany do barszczyku 134

robiłam zakwasu ale tyle sie teraz o nim mówi ze postanowilam i ja zrobić . Przepis jest jak u wszystkich , nie da sie tu stworzyc wielu kombinacji wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.  1 kg czerwonych buraków 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 2 płaskie łyżki soli 1 główka czosnku 1 kromka chleba razowego 2 listki laurowe(...)razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane buraki Przykryć naczynie  gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny. Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 128

chleb bardziej syci i wystarczy jedna kromka aby się najeść. Można go wyrobić w maszynie do chleba, lub ręcznie. Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml serwatki 3 łyżki zakwasu żytniego 1 łyżka majonezu 600 g mąki pszennej typ 650 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 i 4/3 łyżeczki(...)powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka

Posadzone i zjedzone