chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:215/261)

Nie ma jak życie w Madrycie 137

takie sobie. Nasze chlebowe stoisko na Final Festival kończącym projekt Big Picnic. Kartki autorstwa pracowni, tak jak i chleby. Koło madryckiego Ogrodu Botanicznego urokliwa aleja z książkowymi straganami, i pomyśleć, że to centrum miasta! ja włażę na latarnię a zakwas razem ze mną, tzn to co nam zostało, reszta zakwasowych dzieci rozjechała się po świecie :) Kolejne dwa dni to Alcala

Dzieje kuchennej Wiewióry
MENU WIELKANOCNE 185

domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zakwas na barszcz biały 150

pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego(...)chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik

Czerwień i błękit
Jesienny chleb z dynią i figami. 141

temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu(...)Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zakwas buraczany 152

Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier

W kuchennym oknie Ewy
Chałka na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia w kolejnej odsłonie 150

Dawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki drozdzowe z Zielonego Wzgorza czyli Niedzielne Sniadanie odc.105 150

Czy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO 116

drożdże świeże 50 g sól 22 g woda letnia 700 ml   Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól.Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie , że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze(...)naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim suszonym 27

drożdży 15 g suszonego zakwasu chlebowego 300 ml soku marchwiowego łyżka miodu łyżka soli łyżka oleju garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 330 ml soku marchwiowego 2 łyżki płatków owsianych Przygotowanie : Mąkę wsypałam do misy robota planetarnego, dodałam sól, olej, miód Do 1/2 szklanki wody dodałam drożdże i suszony zakwas- wymieszałam, poczekałam, aż drożdże "ruszyły" Zakwas dodałam do mąki, także(...)smalcem Gdy ciasto ponownie podrosło wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 *C, piekłam w tej temp.20 min, potem przykryłam pokrywą i dopiekłam przez 45 min. ( wystarczyłoby 40 min. bo chleb był trochę z wierzchu za bardzo dopieczony).                           Piekłam w szklanej foremce o średnicy 23 cm -ustawiłam

Proste Potrawy
Gryczany chleb bezglutenowy 115

odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam. Jest bardzo smaczny i mięciutki, polecam. Składniki: 1,5 szklanki maki gryczanej 0,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 0,5 szklanki mąki z amarantusa 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy 0,5 szklanki zakwasu gryczanego 3 łyżki otrąb gryczanych 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego(...)gryczane, dodajemy zaparzony len, zakwas gryczany, sól oraz ksylitom. Wszystko miksujemy na gładką masę, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 6-8 godzin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 162

chleb. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, bo Rúgbrauð, to chleb wulkaniczny, pieczony kilka lub kilkanaście godzin w ziemi kilka kilometrów na strumieniami piekielnie gorącej, wulkanicznej lawy. Przygotowywany na bazie żytniej mąki, melasy, miodu lub trzcinowego cukru i proszku do pieczenia zamiast drożdży i zakwasu, smakuje niesamowicie! Wiem, bo udało mi się go upiec w domu pomimo braku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 165

dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast(...)zacznę nowy tydzień pracy. Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem Składniki: 12 bułek z przedziałkiem 600 g pszennej mąki chlebowej 150 g mąki żytniej razowej + trochę do podsypania 350 g zakwasu, u mnie pszenny 5 g świeżych drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki

codojedzenia
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 173

już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam! Przepis cytuję ze strony  Amber  porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej 120 g wody  Składniki wymieszać i odstawić

Stare Gary
Barszcz czerwony na zakwasie z buraków - wigilijny 81

Uwielbiam ten barszcz na wigilię, chociaż niekoniecznie trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas

Bułka z Chlebem
BARDZO ZDROWY CHLEB BEZGLUTENOWY 188

Przedstawiam najzdrowszy chleb! Upieczony na bazie kaszy gryczanej i komosy ryżowej. Poza nimi i przyprawami nie zawiera innych dodatków. Nie znajdziemy w nim drożdży ani tłuszczu.  Do jego przyrządzenia nie potrzebujemy zakwasu. Ciasto chlebowe zwiększa tu swą objętość (rośnie) dzięki fermentacji powstałej na skutek uprzedniego moczenia/kiełkowania kasz. Taki chlebek to CUDowna alternatywa pieczywa dla osób chorujących na celiakię(...)insulinoodpornością, cukrzycą. Nasyci malutkie dzieci, których jelitka lepiej nie obciążać pieczywem na bazie innych zbóż. I wreszcie, zadowoli wszystkich wielbicieli dobrego smaku, bo ten chlebek jest naprawdę pyszny!🍞 Ten chleb to zdrowsza alternatywa wszelkiego pieczywa beglutenowego dostępnego w sklepach! Ich skład jest w wielu przypadkach tragiczny! A tu wystarczą dwa składniki, trochę wody i przypraw, by stworzyć pyszny, lekkostrawny chlebek

Jeść, by żyć w zdrowiu