Dzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam
Lubczyk i WaniliaZaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek(...)piekłam w dużej keksówce, była w sam raz. Składniki na starter: 90g zakwasu żytniego 170 g wody źródlanej 220 g mąki żytniej razowej Składniki na starter dokładnie wymieszać, włożyć do miski i szczelnie zakryć (ja owinęłam folią ). Pozostawić w ciepłym miejscu na 12 - 24 godziny. Składniki na zaczyn: 230 g mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli 170 g maślanki Składniki
Na słodko lub wytrawniebył szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie Ani. Na zaczyn : 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. Chleb piekłam
Proste PotrawyPrzyznaję, że trochę znudziło mi się pieczenie zwykłego domowego chleba, co robię w każdy weekend od ponad 10 lat. Zresztą - i tak nie mam zupełnie czasu na robienie kanapek. Dlatego ratunkiem są dla mnie podpłomyki z różnymi dodatkami ( np. ze szparagami ), a w ostatnim czasie cebularze, do których zrobiłam kolejne udane podejście. Tym razem upiekłam je bez sera, więc(...)przepisu mogą skorzystać weganie lub osoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam w przepisie niżej. Składniki (na 8 sztuk): Ciasto 350 g mąki typu 650 100 g aktywnego zakwasu 8 g soli 120-150 g ciepłej wody (zależy od ilości wody w zakwasie, wilgotności mąki
Weekendy w domu i ogrodzieurozmaicenia poszukuję czegoś nowego z pieczywa. Dzisiaj padło na szybki chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana(...)dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Smaczne ZdroweHistoria podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek(...)ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :) Składniki 2 części
Mr. Tastemogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz śmiało możemy przechowywać w lodówce, nawet(...)pietruszka 1 marchewka 1 plaster selera korzeniowego 6 dużych ząbków czosnku 2 litry wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli niejodowanej 1/2 łyżeczki kminku w ziarenkach 1 kromka chleba żytniego A jak to zrobić: Wszystkie warzywa myjemy i cienko obieramy. Ząbki czosnku, jeśli są zbyt duże przecinamy na pół. Wodę zagotowujemy i studzimy, dodając sól i cukier. Wszystkie
Kuchnia w opałachroztrzepanym jajkiem i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji W tym miesiącu piekliśmy z: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Post Bajgle cynamonowe z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsosem orzechowym 400 g makaronu bucatini lub bigoli (zobacz też jak zrobić domowy makaron ) 160 g orzechów włoskich 20 g orzeszków pinii (ewentualnie nerkowców) 30 g pieczywa na zakwasie 160 ml mleka 160 ml śmietanki 30% 50 ml oliwy z oliwek 40 g parmezanu mały ząbek czosnku sól, świeżo mielony pieprz Jak zrobić makaron z sosem orzechowym Orzechy włoskie wrzuć(...)odcedź je i przełóż na papierowy ręcznik. Pocieraj je energicznie, aby zeszła z większości z nich zeszła skórka. Przełóż je do misy blendera i poczekaj aż nieco przestygną. Chleb porwij na mniejsze kawałki. Zalej je mlekiem i poczekaj aż nasiąkną. Następnie przełóż chleb i płyn do orzechów. Dodaj także parmezan, orzeszki pinii (lub nerkowce) oraz czosnek. Zmiksuj wszystko
okolicepalnika.plDodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : gryczana, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje
Moje domowe kucharzenieMacie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na
Dzieje kuchennej Wiewióryzawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje
Moje domowe kucharzenieobiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam! Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku
Magiczne Życie MartyChyba nie ma nic lepszego, niż śniadanie z domowym pieczywem. Minusem jednak jest to czekanie. Mój mąż, w czasach pandemii zamienia się w odgórnego piekarza. Nie
Słodkie PrzyjemnościWitajcie, Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba . Gotujemy wodę z łyżeczką cukru. Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek(...)wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę z chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może stać do 2 tygodni
dlaSmaQpumperniklem, bardzo lubię też przygotowywać bułki z tą pastą kanapkową, kiedy planujemy jakąś wycieczkę i potrzebujemy wałówkę. Pumpernikiel to jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, to ciemny wypiek razowy na zakwasie, powstały z pełnoziarnistej mąki żytniej. Pumpernikiel można kupić w różnych kształtach: w postaci tradycyjnych cienko krojonych prostokątnych kromek, ale także w formie maleńkich krążków, idealnych do przygotowania małych przekąsek. (adsbygoogle(...)Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 310 kcal Miniaturowe kanapeczki z pastą z pieczonego kurczaka na krążkach żytniego chleba pumpernikla. Pumpernikiel z pastą jajeczną z kurczakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie krążków chlebka żytniego pumpernikla nasiona granatu rzodkiewki natka pietruszki PASTA Z PIECZONEGO KURCZAKA 4 jajka 2 upieczone
ProstePesto.pl