zakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do kawy, innej akurat nie miałam cały zaczyn 200 g mąki pszennej 2 dag drożdży instant około 3/4 szklanki wody płaska(...)łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba - program 12 Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant
Proste Potrawyduński ciemny chleb i pyszna skandynawska kolacja gotowa. Ale jeśli śledź curry ma być wyjątkowo dobry, musi być domowej roboty. Zebraliśmy kilka duńskich receptur, połączyliśmy je, dopracowaliśmy i w efekcie wyszedł ten oto przepis, który idealnie łączy słony smak śledzia z pikanterią przypraw i słodyczą jabłka. Duńczycy często podają Karryslid w formie Smørrebrød . To kanapka z ciemnego chleba rugbrød , posmarowanego(...)mørrebrød można kupić w niemal każdym bistro i sklepie w Danii. Zwykle zjada się je nożem i widelcem, bo dodatki i kremowe sosy wysoko piętrzą się na kromce chleba i trudno byłoby ją po prostu ugryźć. Smørrebrød narodziły się wkrótce po rewolucji przemysłowej i początkowo były zwykłymi kanapkami z serem lub wędliną, zabieranymi z domu do zakładów pracy. Przy fabrykach
smakowitehistorie.comwinogrona. Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą. Pasta do chleba z krewetkami i koperkiem Wystarczy dobry chleb, krewetki z zamrażarki i koperek, żeby zrobić wrażenie na domownikach. Składniki: opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g garść posiekanego koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej(...)chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Pełny przepis tutaj. Żurek chrzanowy Pascha z adwokatem i pijanymi misiami
Ugotowane pozamiataneSkładniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy – 1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2 czubate łyżki mąki – sól(...)koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem. Smacznego
Wołowina od rekinamoich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym(...)podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy
Food Squaresmak słony, smak kwaśny i smak słodki. Lubimy też czwarty smak, jakim jest smak lekko kiszony znajdujący się w kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, w zsiadłym mleku i w zakwasie chlebowym. Polacy raczej unikają smaku gorzkiego chyba, że chodzi o grejpfruty. Czego nie lubią w polskiej kuchni obcokrajowcy? Wielu obcokrajowcom trudno jest zrozumieć nasze upodobanie do produktów kwaszonych, które zostały już(...)niemalże każdy mieszkaniec ziemi. Lecz i tu jest pewna rozbieżność i przeciwność, którą jest rodzaj farszu do pierogów. Wiele osób na świecie chwali również polskie pieczywo, a zwłaszcza polski chleb, który jest smaczny, zdrowy i treściwy. Cenione są także na świecie polskie wędliny, a zwłaszcza polska kiełbasa, która jest smaczna, dobrze doprawiona i apetycznie wyglądająca, posiada także w swoim składzie
ProstePesto.plzimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane. Składniki: 500 g filetów śledziowych(...)ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną
Smakowity Blog KulinarnyPasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki
Kulinarne przygody Gatitysię pojawić latem każdego roku, bo właśnie wtedy zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. Część zamykamy w słoikach, inne suszymy. I właśnie do suszenia - dosłownie wszystkiego, także mięsa, ryb czy zakwasu na domowy żurek służy dehydrator. Ale nie tylko do suszenia. W dehydratorze można także przygotować ciastka, krakersy i chlebki, pełnowartościowe dania główne, idealne na wakacyjne wyjazdy i setki innych(...)batoniki sosy i zupy instant np. sos do spaghetti, żurek i barszcz biały, zupę grzybową bezglutenową pizzę warzywną ekologiczną granolę do dehydratora możesz wstawić ciasto drożdżowe lub chleb do wyrastania oraz przygotować setki innych przystawek, przekąsek, deserów, ale też dania główne czy śniadania. Dehydrator pozwala też przygotować pełnowartościowe posiłki w suchej formie, które można zabrać na wakacyjne wyprawy
Cztery Fajeryposypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Skąd się wzięły gofry Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej. Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło(...)czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne. W XVI wieku gofry stały się chlebem biedoty, przygotowywano je z wody i niskiej jakości mąki, bogatsi dodawali do nich jajka i mleko. W 1869 roku Cornelius Swarthout, Amerykanin pochodzenia holenderskiego opatentował pierwszą gofrownicę
Cztery FajeryPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście
W kuchni wieczoremPasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki
Kulinarne przygody Gatityrazowej mąki orkiszowej, płatków ryżowych, mąki z cieciorki i złocistego siemienia lnianego. I od razu pomyślałam o wykorzystaniu ich dzisiejszego wieczoru. Ponieważ rano na kanapki do pracy zużyłam końcówkę chleba z sorgo i amarantusem , postanowiłam upiec bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których(...)ewentualnie wysypać na wierzch resztę posypki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni C. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzie