chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:225/261)

LOW CARB po prostu. Opis mojej nowej diety gotowej. 35

nośnik smaku, osobom, które nie wyobrażają sobie życia bez chleba i makaronu i myślą, że taka dieta nie może być dobra (akurat ułożyłam takie low carb, które wyklucza te produkty, choć warto mieć na uwadze, że w low carb może też znaleźć się np. dobrej jakości chlebek żytni na zakwasie ; ja po prostu w tej wersji postanowiłam zrezygnować z tych

Natka Pietruszki
Ciemny chleb litewski na słodzie 89

Kolejny miesiąc i kolejna Piekarnia Amber , tym razem to Marzena z Zacisze kuchenne wybrała dla nas chleb. Chleb litewski już w kilku wersjach jest na blogu

Moje Małe Czarowanie
Wielkanoc wytrawnie 851

kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html   Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html   Kremowa zupa chrzanowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/kremowa-zupa-chrzanowa_9.html   Sałatka z kolorowym ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html   Gotowany podwójnie schab kanapkowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html   Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html    Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/chleb-z-ziarnami-i-nasionami-chia.html

Kuchnia w czekoladzie
Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami 123

Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan

Delicious Titbits
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 195

osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa(...)dłoniach nad garnkiem, żeby uwolnić z niego jak najwięcej aromatu, krusząc listki. Czosnek przeciskam przez praskę z odrobiną soli – puści w ten sposób więcej soku. Wlewam dokładnie rozmieszany domowy zakwas z mąki żytniej i otrąb – przez sito, żeby pozbyć się otrąb. Zakwasu lejemy ‘do smaku’ – jedni wolą żur bardziej kwaśny i mocny, drudzy – delikatniejszy. Sprawdźcie sami, jaki Wam najbardziej odpowiada

Karo in the Kitchen
4x inspiracje czerwca: dahl z grochu, tosty z patelni, pulpety wegańskie z Ikei, kolejny chleb na sodzie 134

połowę, a reszta idzie na bieżące obiady. 4. Chleb bez drożdży, na sodzie   Przepis od Olgi Smile . Tym razem bez jogurtu, a na wodzie. Robię raz na jakiś czas, gdy mam ochotę na jasne, lżejsze pieczywo, np. do tostów. Smaczny i ekspresowy w wykonaniu (choć ogólnie wolę ten na zakwasie, robię też czasem ten bo jakość sklepowych bochenków mnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Chrzanowy żurek wielkanocny 156

drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i  domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny

Kuchenne zapiski Edyty
Żurek staropolski 123

spod kiełbasy z dodatkiem czosnku i ziemniaków dodajemy zakwas. Dodajemy suszoną cebulę, majeranek oraz liść laurowy i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy podsmażoną i odsączoną z tłuszczu białą kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe! Swoją zupę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym chlebem z prawdziwym masłem. Palce lizać! Smacznego

Cooking Monster
Crostini z musem z wątróbek według Magdy Gessler 197

Zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z... Ja również. Nie tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast do crostini pieczywo białe. Zapraszam Was dzisiaj

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb drożdżowy z garnka 178

Ostatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym

Monia miesza i gotuje
Chałka na zakwasie 106

pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:)   Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej). Zaczyn 2-fazowy: 1 etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin(...)posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min.  Moja chałka  miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała

Proste Potrawy
Chleb z podlaskiego Tygla Zbóż 140

upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie. Całe bogactwo! Zaczyn I faza: • 55 g aktywnego zakwasu z mąki(...)żytniej razowej • 150 g mieszanki Podlaski Tygiel Zbóż • 250 g wod y Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na minimum 10 godz.  Jeśli uważacie, że Wasz zakwas nie jest zbyt mocny, można zostawić na dłużej, nawet do 14-16 godz. Zaczyn musi sprostać wielu typom mąk, które znajdują się w mieszance. Zaczyn nie urośnie, jest zbyt rzadki, więc doszukujcie się

Proste Potrawy
Chrupiący chleb na zakwasie 157

mleka.  Smacznego! Składniki  (2 chleby ): 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki otrąb  3/4 szklanki słonecznika 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody 1/2 litra wody gazowanej 2 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżki zakwasu  PRZEPIS NA ZAKWAS <klik

Pora na pora i pomidora
Chleb na zakwasie 163

1 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych

Gotowanie jest łatwe
Zakwas z buraków 165

jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba razowego Wykonanie:  Buraki szoruję, obieram ze skórki

Bea(u)ty kitchen