Czas czytania: 2 min Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bagietka z ziarnami Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bułki gryczano słonecznikowe może niezbyt urodziwe, ale bardzo smaczne! Ciasto przygotowane jest z mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej oraz prażonych nasion
SprawdzonaKuchnia.pldomowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego 300 wody(...)wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230 ° C na 15 minut, następnie
Delicious Titbitskiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana). Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej(...)chlebem lub w chlebku . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy. Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych. Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku . Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas
Gospodyni MiejskaCzas czytania: 2 min Kwas buraczany Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy(...)przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, ale tylko morską lub kamienną. Do przygotowania kwasu będzie potrzebny chleb żytni , który proponuję, abyście upiekli sami. Ten przepis będzie idealny do kwasu, ponieważ jest w 100% przygotowany z mąki żytniej. Pozostałe buraki można wykorzystać do sałatek i zup. Polecam! Print
SprawdzonaKuchnia.plwłaścicielem legendarnej piekarni "Tartine Bakery" w San Francisco. Chleb wychodzi perfekcyjny, ma wyjątkowo chrupiącą skórkę, a miąższ wilgotny i pełen nieregularnych dużych dziurek. Przygotowanie jest czasochłonne, ale gwarantuję, że smak wynagradza włożony trud i będziecie często wracać do tego przepisu. Zatem do dzieła... Składniki na bochenek: zaczyn (leaven): łyżka aktywnego zakwasu 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Około 30 minut przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik i żeliwny garnek (bez plastikowych elementów) do 240 stopni. Chleb przełożyć delikatnie do góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej
wyzwania kuchenneWiadomo, że domowy chleb jest najlepszy. Wiem też, że zbyt często się go nie robi w domu, bo jest pracochłonne. To prawda, ale są też takie
Tylko pysznieobawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba , ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek, gdy zjadaliśmy jego resztki, nadal był świeży. Jedyny
Chilli Czosnek i Oliwachleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś w Polsce, ale gdzie? Powie mi ktoś? Bo ja go u siebie na Dolnym Śląsku nigdy nie spotkałam; podobno ten chlebek jest okrągły(...)zbliżony do oryginału - tego nie wiem! :) Jeśli go ktoś jadł, niech coś skrobnie na dole. Dziękuję. :) A teraz mój przepis na Kołodzieja! Wieczorem - zaczyn: 325 ml wody 1/3 szklanki zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej z pełnego przemiału (typ 2000) Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, zostawiamy na noc w bardzo ciepłym miejscu (np. w zamkniętej łazience na kaloryferze lub w jego
Kuchnia Prezydentowejrodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet? Tak szczerze, to można pominąć, ale imituje on zakwas chlebowy i polecam jego dodanie - nie pożałujecie(...)uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami. Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. (Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.) Po upłynięciu
Di gotuje