chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:219/261)

Chleb pszenny na drożdżach 105

Ostatnio mam dużo wolnego czasu przez wolne na uczelni z powodu koronawirusa. Ogranicza się wyjścia do sklepu, więc ciężej magazynować świeże pieczywo. Robię własny zakwas, ale jeszcze nie mam sprawdzonych przepisów. Z pomocą przychodzą suche drożdże, bardzo się polubiliśmy ;)  Nie psują się a piecze się nawet szybciej. Chlebek piekłam już 3 razy i jak dla mnie wychodzi pyszny(...)lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć a potem zużyć do zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę. Podczas pieczenia pod przykryciem wytwarza się para, która pozwala chlebkom ładnie

W kuchni bez szafek
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 174

Przeanalizowałem je, przemyślałem, przetrawiłem po trosze i zmiksowane w jedną całość publikuję. Zakwas na żur Do wysokiego naczynia wsypać 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, wlać litr cieplej wody, wrzucić 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Całość zamieszać, dodać dwie kromki chleba razowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum(...)łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda swój smak do zupy i porządnie rozmięknie. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy solą, świeżym pieprzem

Right Behind The Kitchen
Chleb dyniowy 85

Chleb dyniowy, chleb z dynią, chleb pyszny i jeszcze dużo by wymieniać opowieści o chlebie. Grudniowa Piekarnia Amber w tym miesiącu grudniowym, świątecznym wybrała do spróbowania

Moje Małe Czarowanie
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 208

tego mamy pewność, że nie będzie w niej mleka, nawet w śladowych ilościach. Żurek na domowym zakwasie, bez dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. Oczywiście żurek mogą jeść także mamy karmiące piersią. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie

Dieta bez mleka
Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie 154

W ramach grudniowej Piekarni Amber piekłam świąteczny, korzenny chleb. Chleb pochodzi z bloga Gosi Co do jedzenia a wybrał go dla nas Marcin . Klimat świąt rozpłynie

Moje Małe Czarowanie
Slimaki lubia deszcz 162

upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam do tego by zmierzyc sie z zakwasem. Wszystko jeszcze przede mna. Po buleczkach dzis juz sladu nie ma. Nie dziwi mnie to wcale, bo byly bardzo smaczne. W taki pochmurny dzien

Przysmaki Karolki
Chleb na żurku 94

głównym składnikiem pieczywa był zakwas na żurek co dziwne w ogóle nie wyczuwalny w smaku. Przyznam, że chlebek długo gościł u mnie w domu (miałam niezłą faze na jego pieczenie- to czas przeszły, bo obecnie mam inna fazę ale o tym później;)) Zapraszam... Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku

Kubki smaku
Zupa na podniesienie poziomu żelaza 39

czarnej soczewicy. Czarna soczewica i buraki zawiareją spore ilości żelaza. Soczewica czarna (3,33 mg/100 g), buraki 1/7 mg/100g. Składniki:  5 średnich buraków pieczonych/ gotowanych 200 ml zakwasu z buraków  1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku sól i peprz do smaku kmin rzymski ok 3/4 łyżeczki lisć laurowy ziele angielskie 3 szt.  1/2 szklanki(...)piekę przy okazji pieczenia chleba, bułek, ciasta etc.). Seler i pietruszkę pociąć  na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć seler, czosnek, pietruszkę i kmin rzymski. Po 5-10 minutach dodać obrane i pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy

AZgotuj!
Chleb pszenny z oliwkami 123

żytniego 3/4 szklanki pokrojonych drobno zielonych oliwek 1 łyżka masła do wysmarowanie formy, oraz otręby do obsypania foremki Przepis: W dużej misce wymieszać: mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę i zakwas, Dodać oliwki i ponownie wymieszać (ciasto jest dość luźne więc należny je mieszać łyżką, nie trzeba dosypywać mąki po kilkakrotnym wymieszaniu stanie się bardziej elastyczne) Ciasto zostawić do wyrośnięcia(...)ponownie wymieszać ciasto, Przygotować jedna dużą keksówkę lub dwie małe. Formy wysmarować masłem i obsypać otrębami, Ciasto przełożyć do foremek i zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, Chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut, po tym czasie sprawdzić wierzch chleba i jeżeli się za bardzo przyrumienia przykryć folią do pieczenia

tyfranbox
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 169

Niech nam się upiecze! Pomysł na noworoczną Styczniową Piekarnię podsunęła Marzena z bloga Zacisze kuchenne . Choć oryginalny przepis ze strony Chłopskie jadło opiera się na użyciu do wypieku zakwasu, my wypiekaliśmy go na drożdżowym zaczynie , przygotowanym i odstawionym do wyrośnięcia 24 godziny wcześniej. Osobiście okroiłam ilościowo przepis do jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości(...)sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby mi tu jeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym

Grunt to przepis!
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 213

formie i zauważyłam, że wyszłam z wprawy.  Chyba zbyt krótko pozwoliłam chlebom rosnąć w foremkach.  Dlatego też trochę popękały.  Na szczęście co do smaku nie mam żadnych zastrzeżeń. W marcowym pieczeniu brali udział:   Składniki: 285 mąki żytniej typ 2000 83 g żytniego zakwasu 960 g mąki pszennej typ 650 900 g wody 2 1/4 łyżeczki soli(...)Wieczorem: Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki wymieszać i zostawić  przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i uprażyć, cały czas mieszając.  Mąka

Sto kolorów kuchni
Ciekawostki kulinarne. Historia chleba w Polsce 73

piekarskie (pierwszy założono w ówczesnej stolicy Polski, czyli Krakowie w 1260 roku). Receptury chleba w Polsce mają wielowiekową tradycję i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chleb w naszym państwie jest nie tylko codziennym pożywieniem, ale ma także wartość symboliczną. Staropolska tradycja nakazywała jego poszanowanie. Chleb traktowano jako dar życia otaczany szczególną czcią, bowiem jego brak oznaczał głód i śmierć(...)gospodyni czubkiem noża czyniła na nim znak krzyża. Pilnowano, aby nie kłaść chleba na brudnym stole ani spodem do góry, ponieważ to sprowadziłoby kłótnie i nieszczęścia. W naszej tradycji chleb biały pszenny i pszenno-żytni pieczono najczęściej we dworach i w klasztorach, znacznie później w piekarniach. Biały chleb na wsi spożywano jedynie od święta. Pieczono go na różnego uroczystości

ProstePesto.pl
ZUPA ZALEWAJKA MOJEJ BABCI NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 104

kaczki - używamy suszonych prawdziwków, 1/2 główki czosnku polskiego, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego - zupę zagęszczamy naturalnym zakwasem na żurek lub na barszcz biały - dodajemy suszony lub świeży majeranek, śmietanę - zupę babcia zawsze gotowała z ziemniakami, dzięki czemu była bardzo sycąca i podawała z chlebem. Przepis w formie filmu krok po kroku znajdziesz na moim kanale na  INSTAGRAMIE SMYK

SMYKWKUCHNI
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 152

orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej jasnej(...)łyżeczka drożdży instant-opcjonalnie 400 ml wody dodatkowo: 2 łyżki sezamu do posypania 2 łyżki otrąb do wysypania foremki 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Wykonanie:  do zakwasu przesiać mąki,dodać sól,i wodę.Wymieszać mieszadłem do ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!