chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:232/261)

Duński chleb żytni - Rugbrød 74

Rugbrød med surdej) Nie samym makaronem żyje człowiek. Czasami można się też pobawić w pieczenie chleba. Przedstawiam zatem duński Rugbrød. Chleb pieczony powszechnie w duńskich domach, na który każda praktycznie rodzina ma własną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie receptę. Nie oszukujmy się, ten chleb to cegła  😜 . Uderzenie nim kogoś mogłoby być uznane za atak z "użyciem niebezpiecznego narzędzia(...)jest piękne duńskie słowo: " hørfrø "? 😀 15 g soli 1 łyżka syropu słodowego lub miodu (ewentualnie melasa) 0,5 litra piwa typu porter 300 ml wrzątku 100 g aktywnego zakwasu (im bardziej aktywny tym lepiej) 300 g mąki żytniej, typ 720 1 foremka 10x10x30cm Wykonanie: Łączymy wszystkie ziarna, sól, słód (lub melasę). Zalewamy wrzątkiem i piwem. Odstawiamy na ok. 60 minut

Pasta Po Polsku
Żur z kiełbasą (bez zakwasu) 143

można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka 30% kiełbasa(...)ocet i czosnek. 1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając.  Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo

Życie zaczyna się w kuchni
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 221

zakwas. Dodałam majeranek, pieprz i gotowałam przez 5 min. Dorzuciłam kilka plasterków kiełbasy. Ugotowałam jajka na twardo w osobnym garnuszku. Przekroiłam na ćwiartki i podałam z żurkiem. *** Jak szaleć, to szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie

bastalena
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 150

chlebie powiedział mi mój Tata. Wcześniej o nim nie słyszałam, a szkoda. Chlebek, podobno, po upieczeniu, ma przynieść nam szczęście i powinno upiec się go raz w życiu. Zaczyn tego chlebka, razem z przepisem, wędruje z rąk do rąk. Taktowany jest jako łańcuszek szczęścia, który nie jest mile widziany przez wiele osób, chociaż ja takiemu łańcuszkowi mówię stanowcze "TAK!" :) Chlebek(...)faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem, w jednakowych proporcjach. Takiego

CookYourself
Chleb na zakwasie z rozmarynem i jagodami goji 114

mąki pszennej czubata łyżeczka pokrojonego rozmarynu łyżeczka soli kobieca garść jagód goji ok. 300 ml wody Rano przygotować ciasto: w dużym garnku wymieszać mąkę, sól, rozmaryn i zakwas, stopniowo dolewając wodę. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję, które z trudem, ale jednak daje się mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrza. Dodać przelane wrzątkiem suszone(...)powinno być szczelnie zamknięte. Można je np. włożyć do plastikowej torebki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie z jogurtem 177

soli duża łyżka miodu 20 g siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą wodą Przygotowanie : Siemię lniane zalałam 370 ml wody i pozostawiłam w oczekiwaniu Do miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia(...)cieple do wyrośnięcia- przykryłam ściereczką Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy  26 cm. Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu. Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :( Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam

Proste Potrawy
Pizza z młodymi warzywami 153

pizzy było jeszcze łatwiejsze niż zwykle. Gotowa mieszanka na oryginalne ciasto do pizzy włoskiej składa się z wysoko glutenowej mąki pszennej typu 500 , naturalnego kwasu pszenicznego , naturalnego suszonego zakwasu żytniego , soli, cukru i suchych drożdży. Wystarczy dodać tylko ciepłą wodę i ew. troszkę oleju. Jak zapewnia producent nie ma w niej żadnych zbędnych spulchniaczy, konserwantów czy jakichś E ani składników(...)roślin modyfikowanych genetycznie. Takie mieszanki proponuje nieduża, podwarszawska firma Metross - poczytać o nich a także zamówić możecie je na stronie producenta . Znajdziecie tam też przeróżne kompletne mieszanki do wypieku chleba, mąki, płatki, drożdże, ziarna i posypki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chrupiące przysmaki Piekarni Galicyjskiej :) 150

Chyba nie będę w błędzie twierdząc, że większość z Was zapewne zna produkty Piekarni Galicyjskiej. Mam rację? 😄 Piekarnia Galicyjska wprowadziła na polski rynek mnóstwo świetnych produktów

Zdrowie na języku :P
Zupa Ziemniaczana 68

Andrzeja Sapkowskiego ma swój dokładny opis: „Powinnaś wiedzieć, że nasze kobiety z Mahakamu robią najlepszą zupę ziemniaczaną, nigdy nie zjesz takiej jak. Z grubej przystawki z czarnego chleba i mąki żytniej, z grzybami i dobrze usmażoną cebulą… ” ” Pocztowa zupa ziemniaczana była wyśmienita, bogata w kurki i smażoną cebulę, a jeśli była gorsza od wersji mahakamskiej robionej przez krasnoludy(...)boczku w kostkach 50 g suszonych borowików i innych grzybów 2 cebule pokrojone w kostkę Suszony majeranek 200 ml śmietany 30% Sól Pieprz świeżo zmielony 200 ml Zakwasu Bułki Elfów Jeśli mamy już składniki, zupa ziemniaczana, sama się nie zrobi Po pierwsze musisz grzyby zalać gorąca wodą, przynajmniej godzinę przed robieniem zupy ziemniaczanej. Po drugie na zimna patelnię połóż boczek

RafalCook
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 112

Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia na ok 40-60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stC Można piec na blasze(...)naparować piekarnik (można umieścić na dnie pieca naczynie z wodą lub wrzucić garść kostek lodu). Wsunąć chlebki do upieczenia na 20-25 minut. Chlebek  dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja

Moje domowe kucharzenie
Szybkie bułki śniadaniowe 143

nawet o śniadaniu myśleć nie miałem czasu. Aż przyszła godzina ósma, tak mniej więcej, i zaczęło mi burczeć w brzuchu. Idę więc do kuchni, a tam ani kawałka chleba. Nic, posucha zupełna. Zorientowałem się, że dobrze nie jest. Pal licho, że sam nie zjem. Przeżyję. Ale za jakąś godzinę z kawałkiem wstanie Madzia i się zacznie... Już bym wolał odbębnić(...)też się nie liczy. Więc co miałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części

Marder&Marder Manufacture
Chleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku) - wersja z zaparką 63

Chleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku), mieszany żytnio-pszenny, 50% mąki żytniej (w tym 10% żytniej typu 2000) i 50% mąki pszennej typu 650. W tym wpisie podaję swoją wersję przepisu z zaparzeniem mąki żytniej w pierwszej fazie. Zaparka 40 g mąka żytnia typ 720 200 g woda wrzątek 4 g słód aktywny (diastyczny) jęczmienny 75 g ugotowane(...)mieszaniny mogłaby dezaktywować obecne w słodzie enzymy, rozkładające skrobie na prostsze cukry fermentujące). Zaparkę pozostawiamy na co najmniej jedną godzinę w bardzo ciepłym miejscu.  Faza 1 10 g zakwasu żytniego (100% hydratacji, czyli odświeżany jednakowymi proporcjami wagowo mąki i wody, u mnie prowadzony na mące żytniej razowej typ 2000, dokarmiany 1/1/1 i zostawiony na 8 godzin

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 99

Chlebek ujrzałam na blogu Ale Zakwas , strasznie mnie zaintrygował ze względu na składniki. Trochę zmieniłam przepis, bo nie byłabym sobą i polecam go z 100%, jest bardzo dobry, szybko się go robi - miodzio :)   Potrzebne składniki:   1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich  0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka(...)marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Chleb pszenny zwykły 102

Składniki na zaczyn zakwas żytni dokarmiony, 50g mąka pszenna typ550, 75g woda, 75g Składniki na ciasto właściwe mąka pszenna typ550, 420g mąka pszenna pełnoziarnista, 50g mąka żytnia, 30g drożdże świeże, 10g woda, 270g sól, 12g cały zaczyn Przygotowanie Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki(...)kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę.  Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień lub blaszkę do pieczenia. Nacinamy kilka razy ostrym nożem

Gotowanie moimi oczami