chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:197/261)

Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 236

czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych mąk, który tylko przyspiesza i obniża koszt robienia domowego pieczywa. Mieszanka na chleb baltonowski z Polskich Młynów ma prosty skład: mąka pszenna typ 750 67,4%, mąka żytnia typ 720 22,4%, suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, gluten pszenny, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Cena

Karo in the Kitchen
Jesienny chleb z dynią i figami 185

Aniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :) Składniki : 100 g puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych(...)Moje puree to wcześniej utarta, pasteryzowana w słoiczku dynia. Przygotowanie: Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. ( Drożdże pokruszyłam i  dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty Zdejmij

Proste Potrawy
Żurek w chlebie 104

awokado –  jaja z suszonymi pomidorami –  mazurek kajmakowy –  przepis na pasztet –  jajka faszerowane ŻUREK W CHLEBIE Przygotowanie : 1 h i 20 minut Składniki: – 500 surowej białej kiełbasy – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek , najlepiej domowego – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka suszonego majeranku – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka(...)godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę, dlatego warto robić to stopniowo. Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, chrzan. Do miseczki

nietylkopasta.pl
Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie / Wheat and pumpkin bread with sourdough 204

Mąkę pszenną przesiej do miski. Wymieszaj ją z cukrem, solą i mąką dyniową. Dodaj zakwas i wymieszaj. Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić. Tak wyrobione

Delicious Place
Sałatka z jajem sadzonym, jabłkiem i awokado. 85

jaja - awokado - czarnuszka - sól i pieprz do smaku - sałata lodowa - olio evo - jabłko - opcjonalnie hummus, który użyłam do posmarowania własnego pieczywa na zakwasie - mix oliwek Sałatka z jajem sadzonym, jabłkiem i awokado. Usmaż jaja sadzone. Posmaruj chleb hummusem i dodaj sałatę lodową.  Z podanych składników skomponuj śniadanie. Nie zapomnij o sporej ilości awokado, opcjonalnie dodaj ulubione sypkie zioła. Dosmacz

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarnisty chleb z płaskurki na zakwasie 87

Wikipedia mówi: Pszenica płaskurka - gatunek pszenicy. Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim. Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z łuską gryczaną 81

Łuska gryczana to jedna z najcenniejszych części gryki. Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego chleb który upiekłam

Moje Małe Czarowanie
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki 113

prostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi jednak oznaczać, że jest gorszej jakości. Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą

Na-talerzu.pl
Chleb pomidorowy, żytni na zakwasie 136

Ten chleb to petarda, pachnie latem, smakuje wyśmienicie, jest wilgotny i zajadałam pajdę samego chleba bez dodatków. Dodatek pomidorów sprawił że smakuje latem, polecam do wypróbowania

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie z estragonem i sezamem 131

Dostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych.  Ale bardzo potrzebowałam chleba i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek.           Składniki : 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia) 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich) 125 g białej mąki pszennej 150 g wody

Proste Potrawy
Chleb żytni na zakwasie z lodówki 121

Ten chlebek to petarda, zresztą tak jest ze wszystkimi które wypiekam wg receptury Jacka - znajomego z grupy na FB Piekarnicza Brać. Polecam zajrzyjcie tam do nich

Moje Małe Czarowanie
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 156

jest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny... Pachnie jak nasza szynka pieczona w chlebie... Z poniższych ilości wychodzą 4 bagietki Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g oleju(...)samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę

Smaczne Zdrowe
Barszcz z kresów 160

zbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem

Gotowanie jest łatwe
Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem 145

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo

Moje Małe Czarowanie
Chleb długorosnący pszenno - orkiszowy z otrębami i nasionami konopi 197

Dziś bochen pysznego chleba a nawet dwa bochny według mojego pomysłu. Chleb wyrasta sobie w lodówce, wolno rośnie, smakuje dlatego wybornie, ma głęboki smak, nie jest

Moje Małe Czarowanie