Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu
Kuchnia MagdaLenyZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyPoświątecznie słodkości zostały zjedzone, a podniebienie domaga się czegoś słodkiego do kawy:) W takiej sytuacji z pomocą znowu przychodzi gofrownica, by w krótkim czasie przygotować wspaniałe
Obiad gotowyKluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem / Potato Cheese and Spinach Dumplings Dziś zapraszam na pyszny obiad bez mięsa . Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem są niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo sycące, sprawdzą się jako samodzielne danie (na przykład w piątek) lub jako dodatek do mięsa. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko. Możecie do nich wykorzystać(...)resztkę ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotować je z wyprzedzeniem. Ugniecione i przechowane w lodówce można wykorzystać na drugi dzień. Przygotowując potrawę nie warto trzymać się dokładnych proporcji, ja zawsze przygotowuję ją ,,na oko". Jeśli masa na kluski bardzo się klei, wystarczy podsypać je odrobiną mąki. Nie sypcie jej jednak bez umiaru, aby nie były twarde. Szpinak
Lekcje w kuchniDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie
Kuchnia MagdaLenyKiedyś barwiono u nas jajka łupinami cebuli. Klasycznie, ponadczasowo można by powiedzieć. Później ktoś wpadł na pomysł by przed gotowaniem w cebuli nałożyć na
Obiad gotowySernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLenyBiała kiełbasa najczęściej pojawia się na stole właśnie w okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od
Obiad gotowyBabka wielkanocna w rosyjskiej wersji, czyli kulicz. Ale nie taki znowuż zwykły, bo kulicz cruffin. Przygotowywany jest na wzór cruffinów (muffino-croissantów). Maślany, wypełniony aromatycznymi
Obiad gotowyPóki mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę
Obiad gotowyPieczone ziemniaki ze skórką Dziś polecam Wam kolejną wersję moich ukochanych pieczonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też i samodzielne danie. Wystarczy podać je np. z pyszną surówką i domowym sosem czosnkowym. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A cały proces pieczenia nie musi być aż tak długi. Wystarczy, że wcześniej(...)warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ziemniaki podajemy same lub jako dodatek do obiadu. U mnie ostatnio w towarzystwie ćwikły z chrzanem, kawałkami kurczaka i domowego sosu czosnkowego. Smacznego
Słodkie okruszkiUrocze są, prawda?:) Są takie lekkie i delikatne, cienkie, z milionem dziurek. Dlatego nazywamy je "ażurowe naleśniki". Mnie najbardziej smakują z prażonymi jabłkami, polane miodem lub
Obiad gotowyGuacamole to meksykańska pasta z awokado. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Podstawowymi składnikami pasty są zawsze awokado, sok z limonki oraz sól. Inne wersje mogą
Kuchnia MagdaLeny