Bardzo szybciutkie i genialne w smaku ciasteczka owsiane bez dodatku maki oraz jaj, ale za to z dodatkiem dyni, banana i nasion! Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 100 g banana bez skórki 50 g puree z dyni 10 g rodzynek 10 g nasion słonecznika 10 g pestek dyni cynamon szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypać płatki owsiane(...)dodać rozgniecionego banana, puree z dyni, rodzynki, nasiona słoneczniki, pestki dyni, cynamon oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować ciasteczka. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaJesień to nie tylko ochłodzenie i coraz krótsze dni. To również czas obfitości, kiedy drzewa owocowe uginają się pod ciężarem soczystych śliwek i chrupiących jabłek, a na polach dojrzewają dynie. Te pełne smaku i witamin dary jesieni stają się bohaterami kulinarnych eksperymentów. Kto z nas nie marzy o tym, by w chłodne, jesienne popołudnie zaszyć się w ciepłym domu, słuchać(...)się kawałkiem aromatycznego ciasta? Wizja takiego relaksu staje się jeszcze bardziej kusząca, gdy myślimy o ciastach z dodatkiem dojrzewających jesienią słodko-kwaśnych jabłek, wyrazistych śliwek, wytrawnych orzechów czy kremowej dyni, najlepiej w duecie z czekoladą. Niech ten artykuł będzie przewodnikiem po świecie jesiennych wypieków, które rozgrzeją serce i duszę, sprawiając, że każdy chłodny dzień stanie się odrobinę słodszy. Karpatka czekoladowo
Smakowite DaniaMagda Jeśli tak jak ja zrobiliście purée z całej pieczonej dyni i macie go teraz mnóstwo, nie pozostaje Wam nic innego jak sięgnąć po pyszny przepis z jego użyciem. Dyniowa carbonara to mała wariacja na temat dobrze znanej klasyki. I oprócz dyni, nie zaskoczy Was tu nic innego oprócz pysznego smaku. Mamy w niej boczek, żółtka i duuuużo parmezanu(...)dużo pieprzu, najlepiej świeżo mielonego. Dla mnie jest to obowiązkowa wersja carbonary idealna na jesień. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu spaghetti 2 żółtka 1/2 szklanki purée z dyni 100g surowego wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania świeżo mielony pieprz do smaku kilka listków szałwii – opcjonalnie Gotujemy makaron al dente, w dobrze
Smaczna Stronaostrości, który jest w stanie chyba ogarnąć tylko My. Ale od czasu do czasu próbuję się mierzyć z tego rodzajem kuchni. Tak było właśnie przy okazji upieczenia dużej ilości dyni, która finalnie została zmiksowana i dodana do curry w postaci puree. I tak myślałam do czego można by go dodać. Bach, mięso. Jakieś aromatyczne, w sosie. Curry, a jakże(...)bardziej wyraziste, nie są suche. A jak macie ochotę poeksperymentować, zróbcie curry z wołowiną, z krewetkami lub wegetariańskie. Z aromatycznymi przyprawami wszystko wyjdzie przepyszne. Curry z kurczakiem i dynią jest świetnym pomysłem na jesienny obiad. Możecie je zjeść z ryżem, pieczywem, z chlebkami naan. Możecie też sukcesywnie wyjadać je z garnka, bez niczego, bo wierzcie mi, ciężko jest przejść obok
KardamonovyJakaż dynia może być pyszna. Po pierwsze - ubrana w ten przepis. Po drugie - sama w sobie. Wybierzcie ze stosu pomarańczowych kul Hokkaido, taką nie za dużą. Wydaje mi się, choć może to nie reguła, że mniejsze okazy są słodsze od tych 15 - to kilogramowych. I przyprawy. Dodają mocy, wyrazu, podkręcają smak. Rozgrzewają. Słodycz w tej recepturze(...)smarowidło naleśników, pierników, gofrów i baza do kawy pumpkin latte. Polecam szczerze. Wypełnijcie choć z dwa słoiki rozgrzewającą, złotą, kremową pastą dyniową. Składniki: 1,5 szklanki puree z dyni Hokkaido 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki erytrytolu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta mielonego ziela angielskiego i goździków - opcjonalnie szczypta soli Wykonanie: Dynię
Kronika Piekarnikarozgrzać. Ogrzewający bulion i aromatyczne przyprawy mogą rozprowadzić ciepło w całym ciele, dając nam uczucie komfortu i relaksu. Sezonowe składniki do zupy Jesień obfituje w świeże składniki, takie jak dynia, grzyby, marchewki czy jabłka. Wykorzystanie sezonowych produktów w zupach sprawia, że dania te są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i składników odżywczych. Spory wybór składników sezonowych znajduje się(...)zrozumieliśmy, dlaczego zupy są doskonałym wyborem na jesienne dni, przejdźmy do praktyki. Oto kilka pomysłów na rozgrzewające potrawy, które zapewnią wam niezapomniane doznania kulinarne w tym sezonie: Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni – Kremowa zupa z dyni to prawdziwa klasyka jesiennej kuchni. Jej aksamitna konsystencja i słodki smak doskonale kontrastują z chrupiącymi prażonymi pestkami dyni. To danie
Alle Dobre!Prosta propozycja na lekkie kotlety do burgerów w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Tofu przygotowane w ten sposób zdecydowanie jest… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowe pancakes – puszyste placuszki z dynią bez jajek Rozpływające się w ustach i bardzo szybkie pancakes z dynią. Sprawdź inne przepisy na desery – klik. Bądź na bieżąco… ZOBACZ PRZEPIS Przepisy na 3 zdrowe LunchBoxy(...)orzechowym. Wzbogaca ono smak, a także… ZOBACZ PRZEPIS DYNIOWE BABECZKI Z KARMELEM (wegańskie) Jestem wielką fanką muffinek i babeczek wszelkiego rodzaju, dlatego nie zdziwi Was fakt, że z dyni również zrobiłam muffinki! Dynia,… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Poniżej znajdziesz jeszcze kilka innych pomysłów na drugie śniadanie do pracy na zimno: Na słono: Sałatka z soczewicą i warzywami : Soczewica
Via GustoMało znany przepis na sałatkę makaronową. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 180 g 180 makaronu kokardki 1 słoik 1 suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni 1 słoiczek 1 czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 1 duży pomidor malinowy 1 1 niewielka czerwona papryka 50 g 50 orzeszków pinii 30 g 30 słonecznika łuskanego(...)dente w lekko posolonym wrzątku. Przestudź lekko, postaraj się żeby kokardki makaronu nie posklejały się. Świeżego pomidora, paprykę oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Nie wyrzucaj pestek dyni ze słoiczka z suszonymi pomidorami, wykorzystasz je do sałatki. Na suchej patelni upraż przez chwilę orzeszki piniowe i słonecznik. Powinny delikatnie się zrumienić i nabrać chrupkości. Wszystkie przygotowane składniki przełóż
ProstePesto.plPrzepis jest sprzed tygodnia, kiedy byłam gdzieś w połowie tej cholernej dyni. Został mi jeszcze niewielki kawałek, który skończę jutro. I tak, w przedpokoju stoi jeszcze jedna, ale nawet jej nie ruszam. Powiedzmy, że ładnie tam się wkomponowała. A co do curry, było pyszne. Rzadkie, gęste, na ciepło i na zimno. Przesadziłam oczywiście z ilością ostrych dodatków, ale tak lubię(...)Przepis już macie po korekcie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni (ja użyłam prowansalskiej) pół szklanki czerwonej soczewicy 2 spore garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skóry 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki mielonej chili (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu garść uprażonych orzechów ziemnych
KardamonovyHaaa, dynia wyszła. Przede mną jeszcze jeden zaległy przepis z nią (o ile uda mi się zrobić dobre foto) i w tym roku to by było na tyle. Ale póki co, podrzucam Wam fajny przepis na obiad np. do pracy. Dla entuzjastów kaszy gryczanej. Dla odmiany do potrawy użyłam niepalonej, nie czuję jednak jakiejś olbrzymiej różnicy w smaku(...)ciemnej. Zajadałam się nią bite dwa dni. Dla mnie bomba. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej) 250 g dyni (waga po obraniu) 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 1 łyżka pesto z rukoli (lub więcej) 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Dynię obieramy, kroimy w średnią kostkę
KardamonovyWiadomo, najchętniej wrzuciłabym go do czegoś wytrawnego, ale w moim obszernym kajecie jeszcze nic takiego nie zanotowałam. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł, walcie śmiało. Składniki: średniej wielkości dynia (ja użyłam Hokkaido) Dynię myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek i włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 stopniach(...)napiszę Wam ile powinniście ją piec, ponieważ różne gatunki dyni potrzebują innego czasu pieczenia. Mojej Hokkaido wystarczyło 30 minut. Jeżeli chodzi o skórę, w przypadku Hokkaido nie trzeba jej wycinać, można ją spokojnie zmiksować z miąższem. Jeżeli macie inną odmianę, po upieczeniu odetnijcie ją. Upieczone kawałki dyni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie puree. Artykuł Puree z dyni pochodzi
KardamonovyIdziesz do Ikei po młynek do pieprzu, wychodzisz z pomysłem na sałatkę. Na dodatek sałatkę zażyczył sobie mięsożerny. Żyć, nie umierać, jeść. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 400 g dyni hokkaido (ja użyłam takiej bardzo małej) 150 g sera gorgonzola 1 czerwona cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka ziaren słonecznika sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny(...)łyżki oliwy extra virgin sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Dynię kroimy w plasterki, kostkę (czy w co tam macie ochotę) i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Wcześniej lekko skrapiamy ją olejem rzepakowym. Pamiętajcie, że tego gatunku dyni nie trzeba obierać. Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Do miski wrzucamy sałaty, upieczoną dynię, małe kawałki sera, pokrojoną
KardamonovyUwielbiam soki przecierowe. Te kupne też. Niestety ich skład nie jest za ciekawy – piszę w sumie o cukrze. A że mam wielką dynię, sporo marchewek i małe dziecko, to wiadomo czym to się skończyło. Wyszło całkiem sympatycznie. Składniki: 1,8 l wody 1 kg dyni (waga bez skóry i pestek) 1 kg marchewek 4 banany sok z 3 cytryn(...)cukier lub miód (wg uznania) Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Dynię kroimy tak samo. Marchewki i dynię gotujemy (pod przykryciem) w wodzie do miękkości, pod koniec gotowania wrzucamy do tego banany, chwilę gotujemy. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i miód/cukier, mieszamy. Soku wyszło dość sporo
Kardamonovyśmiałabym poprawiać Marty. Ostatecznie, te orzechy, to była jedna z lepszych rzeczy w tej potrawie. Będę sobie z nimi śmielej poczynała w kuchni. Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek, kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego dynię i pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin
Kardamonovy