Dostałam cztery cudowne dynie... Od nadmiaru głowa nie boli, ale jakoś tyle dobra trzeba zagospodarować. Niestety dynia nie jest jakoś specjalnie lubiana przez moje starsze dziecię więc zawsze muszę się sporo nagłowić jak ją przemycić. Makaron jest zaś niezawodnym nośnikiem wszystkiego co błeee...:)SKŁADNIKI:1/3 małej dyni (szklanka po zmiksowaniu)5 dkg pistacji1/2 szklanki słonecznika3/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki(...)czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut. Po tym czasie przekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć nadmiar
Magiczna kuchnia DariiBardzo aromatyczna zupa krem z dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi kojarzy się świątecznie. Pewnie z powodu pomarańczy.Składniki:800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka(...)soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając
W kuchni wieczoremtarty przedstawić Wam tartę na cieście francuskim, bo przecież i tak można. Prawda jest taka, że w lodówce miałam ciasto, którego termin ważności zbliżał się do końca. Puree z dyni też już trochę stało i jakoś nie mogło się doczekać zrobienia ravioli z dynią, a o którym myślę już chyba od ponad roku. Od czasu do czasu trzeba ruszyć głową(...)jajko120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim)4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczkiciasto francuskiemasło do wysmarowania formy na tartęSposób przygotowania:Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać.Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim.Na ciasto wylać miksturę z dynią. Ułożyć w niej
W kuchni wieczoremDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1
W kuchni wieczoremDodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowum kolorem,ale też z siermieżnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba.Poniewaz dynia króluje w mojej kuchni,wszystko co przgotowuję jest z jej dodatkiem.Dziś wylądowała w smalcu.Smalcu się nie obawiajmy,bo został już dawno zrehabilitowany,więcej na temat profilu tłuszczowego smalcu przeczytasz tutaj.Smalczyk smakuje absolutnie genialnie,cóż więcej pisać(...)powoli wytapiać,od czasu do czasu mieszając,by się nie przypaliłaobrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.W drugim ronelku na 1-2 łyżce smalcu zrumienić cebule.W miedzyczasie zetrzeć dynię na grubych oczkach tarki .Dodac do cebuli i podsmażać razem z cebulą 5-10 minutmajeranek posiekać i dodać do dynismalec ze skwarkami wymieszać z dynią i cebulką.Dodać listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi
UgotujmyTo.plnazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały rok, a że ją uwielbiam to chętnie to wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało(...)pewno jeszcze nie raz je powtórzę ! Polecam! Leniwe pierogi dynioweSkładniki:500 g sera białego (u mnie tłusty)dynia – 1,5 szklanki gęstego puree z dyni1 jajko2 łyżki mąki ziemniaczanejokoło 4 szklanek mąki pszennejsólSos:200 g świeżego szpinaku2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki masła100-150 g sera pleśniowego150 g śmietany kremówkipieprz1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę
UgotujmyTo.plDziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI:1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)4 szklanki wodysok(...)wyciśnięty z 1 pomarańczy0,5 średniej cebuli3 łyżki masła1,5 cm korzenia świeżego imbiru2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)sól świeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.Cebulę przerzuć do większego garnka
Słodko-Słony Świat Ilonykolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę.Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )* duży filet z kurczaka – 1 szt* miąższ z dyni – ok. 300 g*czerwona papryka(...)ukosem na kilka kawałków.Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania.W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę.Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek.Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę
Ostra na SłodkoObłędna, inaczej opisać jej się nie da. Słodycz upieczonej dyni świetnie uzupełnia się z kwaśno-winnymi suszonymi pomidorami, do tego ziarna podprażonego słonecznika, odrobina musztardy Dijon i czosnku do smaku. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, zmiksować i voilà - znakomita pasta do pieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej(...)spiżarni, bo pasta niesamowicie uzależnia. Piszę to, wcinając już kolejną bułkę obficie nią posmarowaną. :D Składniki: 500 g upieczonej i wystudzonej dyni 150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 małe ząbki czosnku, otarte sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pomidory i dynię pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z podprażonym
Food SquareDynia tej jesieni niepodzielnie króluje u mnie w kuchni. Uwielbiam ją za ciepły, jesienny kolor, za smak i przede wszystkim za bogactwo możliwości wykorzystania. Ciasto, które z niej upiekłam jest bardzo proste, ucierane, mocno pachnące przyprawami korzennymi. Warto przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić. Składniki: 150 g masła 250 g mąki(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 200 g puree z dyni 2 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka miodu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestygnięcia
Smakowity Blog Kulinarnyprysznicu, opatulona szlafrokiem i kołdrą, i rozkoszowałam się tym niebiańskim smakiem... Gdy więc zobaczyłam połączenie tiramisu, z którym wiąże się mnóstwo wspomnień z moich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie(...)Nawet ja, kochająca słodkie i zachwycona tym deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni. Dania z dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna , Lejdi , Sianko , Martynosia , Mirabelka oraz Bartoldzik . Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni! Dyniowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni , który prowadzi Bea . Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć z alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście(...)szaleję wręcz za dynią... Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu , i to z większą ilością ciekawych przepisów. Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe. Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się(...)serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,• 100 g sera Camembert,• Mała dynie Hokkaido,• 1 gruszka,• 125 g wędzonego łososia,• 1 jajo
SzczyptaSmaQżółtka, Skórka otarta z jednej pomarańczy, Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku(...)ziarenek białego sezamu. Przygotować krem: syrop karmelowy wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać namoczoną żelatynę i cukier, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, dodać puree z dyni i serek, wymieszać, odstawić do lodówki. Żeby krem miał aksamitną konsystencję można go przetrzeć przez sitko. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze schłodzoną dynią, odstawić do dalszego chłodzenia. Babeczki
SzczyptaSmaQ