delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancake’i , ale dodatkowo mają pyszny dyniowy posmak. Składniki: 1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki) 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy(...)Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynie kroimy na małe kawałki (można zostawić skórkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy dynia jest miękka. Wyciągamy z piekarnika, oddzielamy miąższ od skórki, całość miksujemy w blenderze na gładką
CiastkozercyNiegdyś mroziłam pure z dyni . Tym razem postąpiłam jak Anika i zamknęłam je w słoikach. Dla mnie ta wersja jest fajniejsza, gdyż nie muszę czekać aż pure się rozmrozi zanim coś z niego zrobię. Tak więc polecam! Składniki: dynia w dowolnej ilości Sposób wykonania: 1. Dynię, myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w łódki. 2. Pokrojoną dynię układamy skórką do dołu(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut - do miękkości. 3. Dynię studzimy w uchylonym piekarniku, po czym obieramy ze skórki. 4. Miksujemy na gładki mus. 5. Pure przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po 30 minut. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa AniSezon na dynie się już zaczął, dzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku. Składniki: 1200 g dyni (zważonej przed obraniem) 1/2 cebuli z łupiną 4 ząbki czosnku z łupiną 5 pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 60 ml śmietany 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól kurkuma, papryka ostra, oregano suszone Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić(...)poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut. Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakudynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz(...)dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra
Moja Galeria SmakuŚwietny pomysł na wykorzystanie pozostałego puree z dyni. Sam koktajl jest tak dobry, że nawet jak nie macie takiego gotowego puree to warto je przygotować specjalnie do tego koktajlu ;) Bazę stanowi tutaj dynia z mlekiem, która miesza się z warstwą kakaową. Cynamon i gałka muszkatołowa dodaje mu charakteru :) Pyszny, jesienny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka puree z dyni(...)szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka kakao W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao i znowu zmiksować. Nalać na warstwę dyniową. Smacznego! * Dynię (około 500g ważone ze skórą) umieścić w piekarniku, piec
Moja Galeria Smakuszałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie mamy gotowe. Dosyć często przygotowuje pudding z chia w różnych kombinacjach smakowych. Dzisiaj jest to wersja z dynią aromatyzowaną cynamonem i gałką muszkatołową. Gorąco polecam! Nasiona chia coraz bardziej stają się popularne w Polsce. Można je dostać w sklepach ekologicznych, natomiast mi udało się je kupić w hipermarkecie(...)pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Dokładnie
Moja Galeria Smakudyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówajlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania: 15 minut(...)Składniki: 250 g makaronu farfalle, 200 g oczyszczonych kurek, 200 g dyni Hokkaido, 200 ml Cydr Green Mill, 10 plastrów prosciutto, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać
SzczyptaSmaQCóż mogę powiedzieć, to zdecydowanie jedno z najlepszych dań jakie udało mi się stworzyć w ostatnim czasie. Jest wręcz przerewelacyjne :) Aksamitny krem z żółtej papryki i dyni, aromatyzowany czosnkiem, curry i świeżym tymiankiem, a do tego cudownie soczyste i delikatne nuggetsy z polędwiczek dorsza. Kluczem do sukcesu tego dania jest właściwy stopień wysmażenia ryby, dorsz jest bowiem bardzo delikatną(...)nuggetsy z dorsza 4 polędwiczki z dorsza mąka kukurydziana sól, pieprz masło z odrobiną oliwy lub masło klarowane do smażenia krem paprykowo -dyniowy 5 żółtych papryk 200-250g dyni hokkaido 4 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 3 nieduże cebule 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody sól pieprz oliwa
DefinicjaSmakuPełnoziarniste tosty, wspaniale chrupiące, z wędzoną, pyszną sielawą. Jako dodatek do suszonej dyni, wymieszanej z ziarnistym serkiem i skarmelizowaną cebulą i świeżym szczypiorkiem. Aż do pierwszego ugryzienia nie dało się przewidzieć, jak będą smakować. Jak wspaniale będą smakować... To była nasza wczorajsza kolacja. A dziś przed śniadaniem przywitał nas huragan z lodu, wiatru i deszczu, który padał niemal poziomo(...)tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym) 1 łodyga zielonej cebulki (grubego szczypioru) 1 szalotka 50 ml wytrawnego białego wina
Kuchnia Prezydentowejsmaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki(...)kukurydzianej 1 jajko 1 duża łyżka masła sól, biały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy Do gotowania: 2-3 łyżki oliwy 1płaska łyżka soli 1. Stratą dynię posypujemy solą i odrobiną cukru, odstawiamy na 10 minut, po tym czasie odciskamy lekko w dłoniach i przekładamy do dużej miski. 2. Ziemniaki dodajemy do dyni, wsypujemy mąkę kukurydzianą, jajko, masło
Kuchnia PrezydentowejPuree z dyni to główny składnik m. in. dyniowych wypieków, więc dobrze mieć je pod ręką. Przygotowuje się je na kilka sposobów, najprostszy przedstawiam poniżej. Składniki: 1 dynia (z dyni ważącej 3 kg wyszło mi 1,2 l puree) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Dynię pokroić na ćwiartki, ze środka wyskrobać pestki. 3. Ułożyć na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40-45 min. 4. Kiedy dynia przestygnie wybrać łyżką miąższ ze skorupy i zmiksować za pomocą blendera/ malaksera. 5. Puree przełożyć na sito umieszczone nad miską i pozostawić na ok. godzinę w celu odsączenia płynu. 6. Następnie poporcjować, np. do woreczków strunowych i zamrozić. Puree można też zawekować: umieścić
Domowa Cookierenka Agiroku po raz pierwszy w swojej kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE(...)DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ źródło przepisu: Moje Wypieki , podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~szklanka mąki razowej ~łyżeczka świeżo startego cynamonu ~1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego) ~szczypta soli ~1/2 szklanki lekko ciepłego mleka ~szklanka puree z dyni ~4 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~skórka otarta z jednej pomarańczy ~20g świeżych drożdży Zrobić rozczyn: drożdże
chili & sugarsezonowo ;) W końcu trzeba wykorzystywać to, co dają nam poszczególne pory roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia(...)DYNIOWE przepis autorski // użyłam blachy o wym. 20x25cm, ale polecam mniejszą ~100g gorzkiej czekolady ~120g masła ~100g mąki pszennej ~30g kakao ~3 średnie jajka ~180g cukru ~300g puree z dyni ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~spora szczypta soli Czekoladę i masło rozpuszczamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia
chili & sugar