moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe
DietologKrakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów! Przepis dzięki uprzejmości
Przepisy na domowy ser i chlebłata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mleka albo rzadkiej śmietanki 30% 25-30g startego parmezanu albo Pecorino Romano 2 jajka M 2 łyżki
Karo in the KitchenTaki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta
Przepisy na domowy ser i chlebMini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T
Przepisy na domowy ser i chlebKolejny przepis na bagietki, tym razem w wersji amerykańskiej. W tej recepturze używamy dwóch zaczynów: - zaczynu poolish (40% wprowadzanej mąki); - zaczynu na zakwasie (3% - dodany głównie
Przepisy na domowy ser i chlebżurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę węglowodanowy, więc: Skromnie! lub bez. W temacie dodatków sugeruje pamiętać o wszystkim co zbliża pH żołądka do bardziej kwasowego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniawodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWitam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3
Uwaga Babcia Piecze Chlebzatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;) ------ Podobne: Pijane owoce z pęczakiem Placki z kwiatami robinii akacjowej Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieposiekanych filecików anchois -dlatego nie dodawaj soli, bo są one bardzo słone. Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem Podawaj z ulubionym chlebem. U mnie żytni na zakwasie z Chrupiącym z Pieca od Lidl Polska
AZgotuj!Kolejny chlebek, który upiekłam. Trochę bałam się, że chleb żytni powinien być na zakwasie,ale jak widać niepotrzebnie. Wyszedł idealny! Od czasu kiedy upiekłam go po raz pierwszy minęło już trochę czasu i zdążyłam upiec go w kilku wariantach, zawsze był smaczny. Kolejne warianty pojawią się już niedługo :) Składniki na jeden bochenek: 250 g mąki żytniej 250 g mąki
Słodka Kraina Wypiekówkapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z chlebem pszenno-żytnim na zakwasie
Kuchenne zapiski Edytyurządzenie, które ma trzy wymienne płytki: do gofrów, tostów i grillowania. Ta ostatnia pomogła mi w przygotowaniu pysznego śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia
Moja smaczna kuchnia