łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty(...)patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 12. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 13. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 14. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. 15. Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje. 16. Podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchnipółproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebulka • garść mrożonych kurek • 2 zupy kurkowe ze szczypiorkiem Knorr’a • olej • pieprz, sól – do smaku Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić na dość małe kawałki. 2. Obsmażyć na złoty kolor na 1 łyżce oleju(...)Dodać cebulkę posiekaną w drobniutką kosteczkę, zaszklić. 4. Dodać kurki drobno posiekane. Podsmażyć. 5. Rozmieszać 2 zupy w ¾ ilości wody podanej na opakowaniu. 6. Mieszaninę wlać na patelnię. 7. Gotować sos, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. 8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Smacznego
W mojej kuchninajbardziej obiektywny. Staraliśmy się trzymać wytyczonych kryteriów – czytaliśmy Wasze opisy potraw świątecznych, zwracaliśmy uwagę na oryginalność dań. I wreszcie, po długich dyskusjach, zdecydowaliśmy. Oto nasze typy: I miejsce - Zupa grzybowa wg Iwony B. II miejsce – Pasztet świąteczny wg Ann Ma Rie III miejsce – Cynamonowe ślimaczki wg Marleny T. Zwycięzcom serdecznie gratuluję i czekam na adresy, abym mogła wysłać nagrody książkowe(...)Wszystkim uczestnikom dziękuję za nadesłane zgłoszenia. A jutro zapraszam na zupę grzybową wg zwycięskiej receptury Iwony B. Aleex. Zródło zdjęcia: Internet
W mojej kuchniPyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany SKWORCU cebula sól i pieprz do smaku Na patelni zeszklij cebulkę pokrojona w piórka , na oleju kokosowym. Pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do cebuli, podsmaż. Odstaw. Ugotuj zupę z ciecierzycy zgodnie z przepisem
Z Kuchni Do Kuchninowych smaków. Niedawno kupiłam mrożone tuszki karmazyna. Muszą przyznać, że to bardzo smaczna i ładna ryba. Po wyfiletowaniu ryby otrzymałam ładne kawałki prawie bez ości. Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ ( prezentowana na blogu ). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania. Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek będę miała okazję kupić karmazyna to na pewno(...)smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy na ciepło. Warto zrobić do ryby marchewkę z groszkiem na gęsto ( prezentowana na blogu ) a pozostałych części po filetowaniu ryby – zupę rybną . Było pysznie. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyczasu mało przychodzą do głowy nie tylko sprawdzone pomysły na szybkie danie, ale też i całkiem nowe. Na przykład zupa dyniowa z ciecierzycą staje się zupą pomidorową – wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego, a na patelni lądują ziemniaki z botwiną i batatem. Obiad dla dwóch osób w trybie szybkim. Obrany batat raz, umyty młody ziemniak raz i raz pęczek dobrze
KucharzycaNajbardziej znane nazwy – Vegeta, Kucharek, Jarzynka, Warzywko, Ziarenka smaku… i nie tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka(...)Domowy susz warzywny to przyprawa, którą można skomponować według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoW związku z tym, że nie mogę m.in. glutenu wszystko w moim życiu, czyli kuchni musiało ulec zmianie. Skończył się raj jedzenia wszystkiego. Nadal jednak lubię
Humanistka w kuchniobecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie) 50 g makaronu zacierka 1 l wody 2 łyżki lubczyku 1 łyżeczka(...)kostkę Wykonanie klasyczne – do gotującej się wody dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera
Kucharzycazimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty. Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy
Humanistka w kuchniKoktajl powstał w kilka minut. Jest orzeźwiający i pyszny. Wersja domowa i "wyjściowa". Wystarczy tylko zblendować kiwi, mango i mleczko kokosowe i takie cudo gotowe. Można
Humanistka w kuchniTorcik ten powstał, bo marzyłam, by w końcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać
Humanistka w kuchniDzisiaj zapraszam w podróż do Francji, do kuchni Rachel Khoo, na lawendowe pola Prowansji. Przygotowany kurczak według poniższego przepisu zaskakuje swoim smakiem i szybkością przygotowania. Ten
Humanistka w kuchniktórej się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę
Tradycyjna Kuchnia