kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek
Zakątek rozkoszy kulinarnychmałą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ). Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę(...)można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kurczaka. Po chwili dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Jeżeli istnieje taka potrzeba
Smaki Ewydynią ;-) Dynia! ;-))) Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła. Ale dynia dyni nie równa! Początkowo(...)więcej wiem na ich temat. I zdecydowanie polecam Wam używanie tylko dyni piżmowej. Ma niezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie dynię odmiany Hokkaido. Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym kolorem pomarańczy jest stosunkowo nie duża, a ciężka. To dlatego, że jej miąższ jest bardzo zwarty, po upieczeniu tworzy
SMYKWKUCHNIjest jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety
Pause Gotowanie!kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł. Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich(...)stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury i deszczowy dzień, nie jest już tak straszny ! Dziś dyniowe muffiny. Takie w wersji fit, z daktylami i znikomą ilością cukru. Tylko kruszonka na muffinkach nieco kaloryczna
kolorowotorcikowoZapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Tym razem przedstawiam wyśmienitą kanapkę z serkiem i buraczkiem (!) oraz pełny zestaw obiadowy (zupa i danie główne). Polecam! Śniadanie : Kanapka z serkiem Philadelphia i gotowanym buraczkiem (moje odkrycie roku! To jest pyszne połączenie i gorąco wszystkim polecam!) Lunch : Warzywna zupa krem (z przewagą marchewki) z dodatkiem ryżu. Grillowany schab w ziołach
Codzienne Gotowaniekilku dni mamy kalendarzowe lato i nawet u mnie temperatury są całkiem letnie. Mam nadzieję, że wszędzie tam gdzie mieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem , Mirabelką i Gin , dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne
Codzienne GotowanieTradycyjna kalafiorowa, ale jakby nie ta sama. A wszystko za sprawą niezwykle prostej sztuczki. Dodatku kalafiora grillowanego, który sprawia, że zupa zyskuje jesienny smak, a mnie kojarzy się z ogniskami, przypiekanymi nad… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuzalewamy 250 ml wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min. W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko. Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowane żółtko jaja oraz mięso. Wszystko razem bendujemy i gotowe. Zupka szpinakowa dla niemowląt
Pyza i Surówkafali eksperymentów z kuchnią wegańską przyszła kolej na zupę z gruszki i pietruszki z Jadłonomii Marty Dymek - w mojej interpretacji. Gęsta, kremowa zupa na pewno Was rozgrzeje w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory. W szczególności zasmakuje tym z Was, którzy lubią nieco słodkości również w daniach obiadowych
Milion Smakówskórę jak olej wiesiołkowy czy ogórkowy. Jest on wykorzystywany od wielu lat Zawiera substancję zwana sylimaryną , stosowanej w ostrych i przewlekłych chorobach wątroby . Można dodawać go do sałatek,zup , koktajli . Siemię lniane : Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk , magnez , żelazo . Stosuje się(...)sałatek , zup , koktajli . Mąka kokosowa - do ciast , naleśników , polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Olej kokosowy : Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce , dzięki swoim właściwością zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy reguluje poziom cukru , polecany jest na odchudzanie a także ta trądzik . Używany jest do smażenia i pieczenia . Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno
Sama słodycz i szczypta chiliForesta Gampa, kiedy Bubba wylicza ile potraw można przygotować z krewetek? Podobnie jest z dynią. Na samą myśl o dyni w mojej głowie sama pisze się długa lista pyszności: zupa krem z dyni, ciasto dyniowe, curry, hummus.... Gruba warstwa zwartego, pomarańczowego miąższu gotowa jest na wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością(...)puszystością przebiją każde pankejki. Są naprawdę przepyszne! Biegnijcie więc po dynię i przygotujcie puree , a potem zupę krem z dyni na obiad i puszyste placuszki na podwieczorek. W takich okolicznościach jesień robi się całkiem znośna. Składniki: 200 g puree z dyni (przepis) 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 200 g mąki
Smakowity Blog Kulinarnyrozpuszczą. W tym czasie mięso podsmażamy na patelni na rumiano, podsmażone dodajemy do bulionu. Dokładamy włoszczyznę. Całość gotujemy ok. 20 minut. Cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wsypujemy zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarysię wybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu. Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się pełniutki garnek tej pysznej zupy
Milion Smaków