Zupa postna z Wołynia 176której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę
Tradycyjna Kuchnia
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 213samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem
Grunt to przepis!
Sałatka z polędwiczką, mango i awokado 201Zapraszam na szybką sałatkę z mango i awokado. niewielka polędwiczka wieprzowa mieszanka sałat 1/2 mango 1 awokado kiełki słonecznika kiełki pora balsamico di modena oliwa
Humanistka w kuchni
Przepisy na Wielkanoc 349chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy
Kuchnia Łukasza
zupa chrzanowa na Wielkanocne śniadanie 163składniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe
Domowy Smak Jedzenia
Pascha waniliowa z żurawiną 181dodać posiekaną suszoną żurawinę. Ponownie zmiksować aby żurawina połączyła się z masą. Przygotować naczynię na paschę, od naczynia będzie zależał kształt naszej paschy. Może to być okrągła miseczka od zupy, duża filiżanka lub jakieś okragłe sitko lub durszlak. Ja użyłam miseczki do zupy o pojemności 500 ml i akurat cała masa się zmieściła. Naczynie wyłożyć gazą lub pieluchą tetrową
Monia miesza i gotuje
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 220doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan i majeranek(...)gotujemy przez 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę (nabieramy do szklanki gorącej zupy, dodajemy do niej śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur
Zawsze głodna!
Kulejba chrzanowa 197Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę
My Culinary Art
Zakwas na żurek 221Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Na terenie Polski serwowana jest tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych. Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej. Każdy z regionów ma własne, różnorodne przepisy na żurek. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku
Przepisy na domowy ser i chleb
Żur na zakwasie chlebowym 266Żur na zakwasie chlebowym Żur jest jedną z moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka
Moje Qulinaria
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 239Żurek z pieczarkami i jajkiem to idealne danie na świąteczny stół wielkanocny, bardzo aromatyczna i smaczna zupa, które świetnie smakuje podana z pieczywem lub ziemniakami . Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 250 g pieczarek(...)miękkie wlewamy zakwas na żurek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem. Do małej miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Tak przygotowaną zawiesiną zabielamy zupę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki i podajemy z gorącym żurkiem
Smakowite Dania
Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 272Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy
Wino Francja Kuchnia
Zupa krem brokułowa z serem topionym 325warzyw. Pod koniec posól i dopraw według uznania. Wyciągnij z gotowego wywaru marchewki. Gdy trochę ostygną, pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę. Resztę zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj do zupy śmietanę, ser topiony i natkę pietruszki. Zblenduj razem i gotowe. W tosterze upiecz na złociście grzanki. Obierz czosnek i natrzyj nim każdą grzankę z obu stron. Pokrój w kostkę. Posyp(...)nimi zupę na talerzu. Smacznego
Anioszek w kuchni
Jarzynowa zupa krem z niedzielnego rosołu 275znów został rosół z niedzieli, a nikt nie ma ochoty znów go jeść w tej samej formie. Jest kilka możliwości: zrobić pomidorową, fasolową, grochówkę, ogórkową, albo jeszcze prościej - zupę krem! Składniki: reszta rosołu na mięsie z warzywami po 1 łyżce kukurydzy konserwowej na porcję po 1 łyżce ciecierzycy gotowanej na porcję 2 łyżeczki świeżego koperku (od biedy suszonego:)) opcjonalnie(...)jeśli ich brakuje w rosole Przygotowanie: Podgrzany lub zimny rosół z wszystkimi warzywami poza kukurydzą i ciecierzycą zblenduj na gładko. Dodaj kukurydzę i ciecierzycę, wstaw na gaz. Zagotuj zupę, jeśli trzeba dopraw. Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj. Do miseczki wrzuć jajko ugotowane na twardo. Można też podać z grzankami czosnkowymi. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchni
Muffinki dyniowe z jajkami przepiórczymi 191Dzisiaj prezentuję muffinki dyniowe dla jedzących inaczej: bez krowiego mleka i tłuszczu, bez kurzych jajek i bez glutenu. Bez tego wszystkiego także mogą być pyszniutkie... 100
Humanistka w kuchni