zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść do wpisu, kliknijcie na tytuł, albo zdjęcie. 10. Zupa z fasolą borlotti Zestawienie otwiera sycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu
Chilli Czosnek i OliwaPyszna, japońska zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki
Mango Papajapuszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę najlepiej podawać posypaną, startym serem, typu cheddar
KuchcikoweLoveIdealny przepis na wigilijną zupę buraczkową i nie tylko czasami zdarza się, że buraczki kiszę też w ciągu roku, ponieważ zupa z nich jest przepyszna. Czytaj więcej
PychotkaaaKiedyś moja babcia opowiedziała mi historię o tym jak to kucharka gotowała zupę z "gwoździa" i do dziś zostało to w mojej pamięci dlatego ta nazwa bardzo pasuje mi do tego dania. Naszło mnie najpierw na leczo a później pomyślałam o zupie gulaszowej a wyszło w sumie zupełnie co innego :) Lubię takie dania ponieważ nie zajmują nam dużo czasu
Tanio smacznie i prostoduży lub 2 małe pęczki koperku 400 ml śmietany 18% pół puszki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 1 łyżka chrzanu ostrego 1 serek topiony 1-1,5 łyżki przyprawy do zup i sosów Winiary garstka startego żółtego sera (ja dodałam wędzony) sól pieprz olej Kurczaka kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej (lub na głębokiej patelni(...)zacznie się robić miękka dorzucamy czosnek chwilę podsmażamy i dorzucamy kurczaka. Smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając żeby kurczak i cebula się nam nie przypaliły. Dodajemy przyprawę do zup i sosów Winiary, dorzucamy serek topiony i chwilę mieszamy by serek się ładnie rozpuścił. Koperek drobno siekamy. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, wrzucamy koperek, mieszamy, chwilę gotujemy na małym
Piekielna Kuchnia PatiPyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona
My Culinary Artplanowaniem prac przedświątecznych. Umieściłam tu swój spis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler(...)sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce
greenscarfoblepieni śniegiem wracamy do domu. Sądzimy, że na szczęście w tym roku Nam to nie grozi ( a może jednak? ) ale to nie powód by zrezygnować z przepysznej zupy krem z pietruszki. Składniki : 1 cebula 1 jabłko (kwaśne) 600g pietruszki 1 szklanka mleka 700 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chilli (można dać mniej) 1/2 łyżeczki kurkumy(...)zalewamy całość bulionem. Teraz musimy zagotować go, a gdy ta chwila nastąpi - zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy tak długo, aż pietruszka będzie miękka. Następnie powstałą zupę musimy zblendować dodając w międzyczasie mleko. i Gotowe! Jako, że jest to krem z pietruszki pozwoliliśmy sobie podać ją ze świeżą natką oraz uwielbianymi przez
Wspólne smakinajbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej. Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później
Karo in the KitchenZapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldOdwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię
Walijskie Pichceniedelikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki i kalarepy . Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam serdecznie Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link(...)mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę ) Tak pokrojony makaron układam na ściereczce i pozostawiam przez 1 godzinę , następnie go gotuję . Gotowanie makaronu : Makaron gotuję w lekko osolonej i z dodatkiem
Uwaga Babcia Gotuje