mieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniabarwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory(...)nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKbrokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną(...)ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe(...)trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpiersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu(...)pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy
Taste Therapyrosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest
MarcinChefciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem
bastalenabyło mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa z oliwek sól do smaku(...)chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze
Codzienna kuchnia niecodziennaamerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody(...)razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy
R'n'G Kitchenobiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa, czy chociażby wspomniana brukiew(...)smaku i miksujemy. Gotowe. Zupa wychodzi bardzo gęsta, ale my taką właśnie lubimy. Jeżeli wolicie mniej gęstą to można dać 1,5 litra wody, zamiast 1 litr. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturedziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki 1/2 szkl. mleka sól koperek Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( pory pokroić(...)odrobinę soli i gotować ok.15 min.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować.Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować.Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem.Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy.Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę
Olikowa kuchniaistota smaku. Najpierw w garnku ląduje włoszczyzna. Niech sobie trochę popyrkocze. Później ziemniaki i on. Groszek. Jeszcze tylko duuża porcja kopru i zupa gotowa. Zapraszam! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 młody seler z nacią 1 mały por ½ dużego pęczka kopru 1 świezy listek laurowy lub 2 suszone 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 4-5 średnich młodych(...)liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę
Pełny talerzmała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę.Osoby wychodzące z diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy
chwile dla mnieodkryję Ameryki stwierdzeniem, że pora jesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ
upichconamoim wydaniu - gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimyi pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę
Moje Kuchenne Rewelacje