zupa z pory - 1500 przepisów (strona:26/100)

Francuski krem z pora 170

pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia

Z miłości do słodkości
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 168

sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę(...)marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania odcedzić 1 litr bulionu

Pij soki wyciskane
Zupa pieczarkowa. 142

porcja rosołowa, udka lub skrzydełka, 350g pieczarek, łyżka masła, 4 większe marchwie, 1 pietruszka, 8 ziemniaków - 760g już obranych, kawałek pora - 80g, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną(...)tarce na grubszych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę - oczywiście warzywa, które należy obrać, obrać i wszystkie warzywa umyć. W międzyczasie szumować wodę, w której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu

W kuchni u Moniki
Rosół z kury (drobiowy) 534

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Zupa w stylu azjatyckim. 358

pieczonego drobiu. Polecam, bo jak na zupę z resztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej(...)czasie marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Por myjemy i kroimy w plasterki w podobnym rozmiarze jak pozostałe warzywa. Ugotowany wywar przecedzamy, wyrzucając kości, pozostawiając płyn, nie na odwrót :-) Mój wywar ze względu na dużą zawartość podpieczonej skórki miał intensywny kolor, proszę się nie martwic jeśli zupa będzie jaśniejsza. Przecedzony rosół stawiamy na kuchence, dodajemy warzywa, przyprawę

Rozpustne gotowanie
Pomidorowa dwukolorowa 132

powstała trochę z przekory; pierwotnie miałam zrobić pomidorową z porem i jabłkiem, ponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę i z wyglądu, i w smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak(...)WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę - inaczej

Kuchnia Prezydentowej
Gałki z kury w galarecie 195

pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie   Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem

R'n'G Kitchen
Rosół 142

lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki:        1 kg kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie      2 łyżki jarzynki

Amatorka kuchenna
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 239

antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Barszcz prawie ukraiński 241

Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty(...)Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem

Jemy Pijemy
Fasolowa zupa-krem 153

nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania(...)marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki (2 ziemniaki ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą.Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry.Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz  całe ziemniaki, które należy pokroić

Kraina Miodem Płynąca
Zuppa di cozze – zupa z małży 125

muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować 2 minuty. Dodać pomidory i wlać

królestwo garów
Zupa z fasolką szparagową 141

powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują (ja uważam aby nie były zbyt miękkie). Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą

Qchnia po prostu
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 180

Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem(...)koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy).  Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego

Tajskie smaki
zupa zbójecka z klopsikami 127

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania