porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej), mąka ziemniaczana, czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda lub rosół ), 1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa
Tradycyjna kuchnia inaczejczego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się właśnie efektami specjalnymi, po których
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzyrządzanie. Tym bradziej, że jest to jedna z prostszych zup, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego(...)Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości wieprzowych. Należy się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej tarce
Kuchnia po mojemuPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz
Kuchnia domowa AniZa oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki
Kulinarne przygody Gatitydodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam... KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli(...)Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię za głowę, bo przecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie(...)zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaJaponii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką
R'n'G KitchenMonachium - "China Express", gdzie zawsze jadałam zupy, bo nie lubię bufetu, w którym potrawy są podgrzewane przez cały dzień. Zupa laksa pojawiła się tam 1,5 roku temu jako nowość i musiałam jej spróbować. Od tamtej pory bardzo chciałam ją zrobić w domu. Maggie robiła swoją laksę z gotowej kupionej pasty, ja robię już pastę sama. Oczywiście można(...)spokojnie kupić, jest bardzo dobra, aIe zrobienie jej wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Pokażę po kolei i zachęcam wszystkich amatorów azjatyckich zup do robienia każdej pasty-bazy samodzielnie, efekt jest doskonały. Azjatyckie zupy przeważnie składają się z trzech elementów przygotowywania potrawy- wywaru , pasty - bazy zupy i przybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli
Kuchnia Prezydentowejmieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniabarwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory(...)nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKbrokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną(...)ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu(...)pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy
Taste Therapyrosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest
MarcinChef