Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła(...)kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy
W kuchennej krainiepyszną zupę rybną z dodatkiem warzyw. Jest treściwa, sycąca, pyszna! Świetny sposób na przemycenie ryby ;) Polecam!!! Składniki na zupę rybną z warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki(...)słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, pietruszkę, cebulę, por i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 1 litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
Rozpustne gotowanieDelikatna w smaku Składniki 2 duże marchewki pietruszka mały seler biała część pora grzyb suszony łyżka masła łyżka oliwy z oliwek łyżka ziół prowansalskich liść laurowy ziele angielskie 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól(...)pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane
R'n'G Kitchenmały kubek śmietany - sól - pieprz biały - pęczek kopru Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojony por chwilę podsmażyć dodać warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem podawać z koprem i groszkiem ptysiowym
W królestwie smaków Beatykurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy
głodny alergikDzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)dodajemy obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku
Kuchenne Wariacjezawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem(...)umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać
Mango PapajaPierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję
Złote przepisylubię i robię. Inspiracją jest dla mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa. Składniki: - ok. 3,7 litra wody- 1 kg zmielonego mięsa wołowego- 400 g boczku wędzonego parzonego- 800 g kapusty włoskiej- 3 cebule- 250 g pieczarek brunatnych- 2 marchewki- 1 por- 1 pietruszka- 2 ząbki czosnku- 220 g ryżu jaśminowego- 1 puszka pomidorów (400g)- sól(...)kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika
prawdziwe jedzenielodówce do 3 dni.Można również zamrozić i przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcySkładniki na zupę rybną - 6 porcji:bulion rybny 700-800 ml1 cebula2 łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny(...)dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła(...)słodkiej i ostrej papryki Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić
Czerwień i błękitPEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji(...)listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki. Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru
Kuchnia po mojemuziela angielskie liść laurowy 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej 15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną łyżka suszonej włoszczyzny 40 dag ziemniaków pieprz Wykonanie: Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam
Kuchenne zapiski EdytyChef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca. Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie
Pan i Pani Smith w kuchni