zupa z pory - 1500 przepisów (strona:45/100)

Kalarepka pieczona 102

Mojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze

Polska Zupa
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 181

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki(...)patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety)  do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem  do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe

Kuchnia Beaty
Chłodnik ogórkowy 188

Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam  z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale

Kulinarne przygody Gatity
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 175

Najwyższa pora na tradycyjne świąteczne dania. Nieco inaczej, bo z quinoą, ale czasami warto poeksperymentować :) W zeszłym roku był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam.  Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki(...)też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną natką pietruszki. Życzę miłego, świątecznego i  rodzinnego gotowania

Quinoa Raz!
Polska zupa gulaszowa. 109

pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz(...)około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe

Rozpustne gotowanie
Moja ulubiona zupa ogórkowa 150

najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie

MarciochaKucharzy
Zupa z kalarepy 154

mały por 1 cebula 3 liście laurowe sól, pieprz, masło posiekany koperek maggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny. (warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości) Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy. Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Przerzucamy do garnka

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa orzechowa 119

zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia. Składniki: Bulion warzywny – 1 litr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki Papryka chilli(...)łyżki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty. Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy (wraz z imbirem

Blendman
Zupa krem ze szparagów 90

lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę(...)Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych

Smaki Ewy
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 173

polsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać  z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna  (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side   (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 154

świeżo mielony pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej

My Culinary Art
Pomidorowa na jesien 313

pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil za zupami, bo przez cale lato nie ugotowalam ani jednej. Gdy tylko zrobilo sie chlodniej

Przysmaki Karolki
Zupa ogórkowa na maśle 254

Zupa ogórkowa na maśle...Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła(...)garnka i gotować do ich miękkości.W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle.Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków.W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać

Gospodyni Miejska
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 134

pory kupowaliście hurtem – wyczyśćcie zamrażalnik ze wszystkiego, co jest w nim dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli do tej pory z tego nie skorzystaliście to i tak już tego nie zużyjecie. Zrobicie za to miejsce na podstawowe komponenty np. zup i wywarów (kurze skrzydełka, okrawki mięsa i kości) żeby mieć je pod ręką i na porcje gotowych potraw – jeśli

Karo in the Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem 146

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania