przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso
pieprzny smaczekpoza tym zupa zawiera dużo błonnika. Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki(...)świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry(...)kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :Pstało się NAPRAWDĘ. Dzisiaj, W MOJEJ KUCHNI. Nie, to NIE PLANOWANA AKCJA. Nie, to NIE TAKI CHŁYT MARKETINGOWY. Tak, MOŻNA SPALIĆ ZUPĘ! Jak to zrobić? Nalej do garnka 2 litry wody, zagotuj. Wsyp pół łyżeczki kurkumy. Obierz marchewki, wrzuć do garnka, Obierz ćwiartkę selera, wrzuć do garnka, Obierz ostatni kawałek pietruszki, jaki znajdziesz w lodówce, wrzuć do garnka. Obierz cebulę(...)idąc otworzyć drzwi, bo ktoś puka. Tak, udało się, niemożliwe stało się możliwym, chociaż do tej pory zdarzało się to tylko w kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:)Składniki:2 puszki kukurydzy (680 g)3 średniej wielkości ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnkupor (biała część)1 łodyga selera naciowego1 łyżka startego świeżego imbiru2 łyżki masła1 litr bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego(...)kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso
Smakowity Blog Kulinarnyperfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy
MiksturownikPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2
R'n'G KitchenPyszna ,lekka i aksamitna zupa ze świeżych ogórków. Smak podkreśla posiekany koperek. Idealna w sezonie. Składniki 500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe) duża cebula por (biała część) łyżeczka masła 1/2 małego selera 750 ml bulionu drobiowego 4 ziemniaki pęczek koperku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i por siekamy. Ogórki i seler obieramy
R'n'G KitchenDrugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroczkami staram się powrócić do starych nawyków kulinarnych i pichcę coś więcej niż tylko twarożek z Biedry albo zupę z gwoździa. Po szalonych dwóch miesiącach mam w końcu czas, aby spokojnie delektować się śniadaniem, a nie jak do tej pory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej
bastalenaWarzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki(...)angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana
VioletoweKucharzenieszparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki(...)kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już
Czerwień i błękitpowodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankę Chłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować z niecodziennymi dodatkami czyniąc, z zimnej zupy wykwintne i bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże(...)pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną
Moja smaczna kuchniakorzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk. Taki rosół, jeśli nie zjemy go od razu, jest świetną bazą do różnych zup lub sosów. Dobrze
Kuchcik gotuje