naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej
królestwo garówMarta coś mówi mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa
Atlas Smakówmoże zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz(...)porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się
Szefowa kuchnimałego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów 1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy(...)czubata łyżka pasta chilli 1 puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej Przygotowanie: Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek
Niezły MłynekGotowany kurczak to u mnie codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty - zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipróbowałam ich smaku w innych potrawach, bez lęku zamawiałam dania z dodatkiem krewetek. Najbardziej obawiałam się ich smaku w zupie, ugotowanych bez otoczki chili i czosnku... Przełomem była pomidorowa z krewetkami , wyjątkowo delikatna i wysublimowana w smaku zupa, z której jestem naprawdę dumna(...)części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry dowolne warzywa, pokrojone w większe kawałki (u mnie kawałek cukinii, zielonej papryki, pora, kalarepki, marynowany bambus) - niekoniecznie 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Kuchnia Prezydentowejbrunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane. Brązowa(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu. Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz
Z Kuchni Do Kuchnidokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki(...)wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejpodniesie się pokrywkę garnka, to poziom pysznej zupy gwałtownie spada? Czy to ta magia świąt? :)Jak już wyżej pisałyśmy, jesteśmy wielkimi fankami tego charakterystycznego dania. Zresztą, nie tylko my! Wszyscy, którzy jedli ją w naszym wydaniu, bardzo ją chwalą. Mając w głowie jej nieziemski smak skusiłyśmy się, zimową porą na "kwaśnicę" w knajpce w Zakopanem. Co to było za rozczarowanie
Wypisz WymalujNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego
R'n'G Kitchenzmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki śmietanki 30% ZUPA 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki 2 łyżki mąki(...)zobaczycie u Kasi , w dodatku sfotografowaną krok po kroku, więc ja nie będę się produkować, bo lepiej na pewno tego nie zrobię. :) Wpisałam tylko skład, jaki zastosowałam w swojej zupie. Moje klopsiki były całkiem malutkie, nieco większe od orzecha laskowego, bo faktycznie im mniejsze, tym lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo
Kuchnia PrezydentowejShma-xian-ka czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje OK 3-4 l bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru 1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie 1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku(...)marchew , pietruszkę, seler. Za chwilę por. Wszystko powinno być al dente. Na końcu czosnek. Doprawić sosem sojowym ,kurkumą, i pieprzem cytrynowym i cukrem. Ok 5 minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki. Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki). Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę chilli ale nie miałam ;) Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa
Jemy Pijemysposób przekazywano że nie jest odpowiednim wybrankiem na męża. Czernina Składniki na zupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce(...)wolnym ogniu ok 1h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy krew którą zaklepujemy mąką żytnią. Gotujemy jeszcze ok 10 min. Do smaku dodajemy pieprz oraz cukier jeżeli będzie zupa za kwaśna. Do zupy w niektórych gospodarstwach oddawano tak zwane "owijaki" są to wyczyszczone łapki z kaczki oraz żołądek. Owijało się wyczyszczonymi jelitami i gotowało
kgwjanczewozrezygnowałem (w sklepie nie słyszeli o trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe(...)sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe
Gotuj z Misiemzielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w miejscach gdzie jest najwięcej wilgoci w lesie. Zielonki są grzybami blaszkowatymi, ale nie można ich pomylić z innymi grzybami, mają piękny seledynowy kolor, natomiast(...)blaszki i nóżkę ma również delikatnie seledynową. Gdy nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię