zupa z pory - 1500 przepisów (strona:58/100)

ZUPA KREM Z PASTERNAKU 136

troszkę więcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru

Smaczne Zdrowe
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 153

roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje:2 łyżki

Fabryka pomysłów
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 235

polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego

PastelFood
Królewska kartoflanka 144

odjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego(...)gładką masę . Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego   Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Zupa czeska - kulajda 205

tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka , dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki:50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek(...)podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę śmietaną ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 listek laurowy 1 marchewka1 pietruszka 1 por ziele angielskie ( 2-3 ziarenka )sól, pieprz , majeranek2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1  udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę

pieprzny smaczek
Kluski z płatków owsianych z warzywami 159

dodatek do różnych dań np. z mlekiem jako zupę mleczną, z jogurtem, owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi warzywami. Niezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie.SKŁADNIKI2 szklanki płatków owsianych500 ml mleka2 jajka3-4 łyżki mąki2 marchwie3 łodygi selera naciowego2 pory (białe części)2 łyżki oleju1 łyżka sezamu2 łyżki sosu sojowegosól

Złote przepisy
Zapiekana owsianka z jabłkiem 145

Taka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się

kuchnia doski
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 140

marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy  kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 189

myjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 236

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie(...)równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych

Symfonia Smaków
Zupa pomidorowa mojej Mamy 224

strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula(...)jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy makaron: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju

Kuchnia Prezydentowej
Koperkowa zupa ryżowa z bobem 156

czosnkiem oraz świeżym koperkiem. Zupa przygotowywana na dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek(...)listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Ekstra kremowa zupa pomidorowa z czarnuszką 214

rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się(...)ziele. Szumujemy a następnie wrzucamy: marchew, seler, korzeń pietruszki, pora, pokrojone pomidory, przypaloną cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu 45minut. 3/ Gotowy wywar blendujemy mikserem na jednolitą konsystencję, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, garstkę czarnuszki i dokładnie wszystko mieszamy na małym gazie. Po kilku minutach ściągamy zupę i dodajemy śmietanki mieszając wszystko dokładnie. 4/ Podajemy zupę

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa botwinkowa 193

liść selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować

Monia miesza i gotuje
Krupnik 152

Krupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie

W kuchni u Moniki