marnowało. Zachęcamy was właśnie do tego. Do racjonalnego wykorzystywania pokarmu. Na świecie zdecydowanie zbyt wiele jedzenia się wyrzuca. Na koniec jeszcze kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać(...)nimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki, trzymamy w zamrożone w worku strunowym, a jak się dużo uzbiera to idą jako baza na zupę. Grochówka na takich skórkach to marzenie! Spróbujcie kiedyś, a już nigdy żadnej skórki nie wyrzucicie. A jak macie jakieś swoje pomysły i sposoby na wykorzystywanie "odpadków" to podzielcie się z nami
Marder&Marder ManufactureZupa fasolowa w polskiej kuchni jest wydawało by się od zawsze. Podawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego(...)zimną wodą by napęczniała i zmiękła fasolę płuczemy na sitku w garnku rozpuszczamy masło i smażymy boczek pokrojony w cienkie paski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek pora kroimy w talarki, seler w cienkie krążki, a marchewkę w drobną kostkę i całość dodajemy do garnka i przez kilka minut przesmażamy całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolę zagotowujemy
zobacz ich smakzupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego
greenscarfPożywna zupa pomidorowa z białą kaszanką powstała przez przypadek. Miałem chęć na "zwykłą" pomidorową oraz na kaszankę. Nawał pracy spowodował ,że połączyłem pomidory z kaszanką...wyszło pysznie ,swojsko i domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz(...)Przygotowanie Warzywa obieramy i kroimy w kostkę ,pora w krążki. Na łyżeczce smalcu podsmażamy kaszankę (bez skórki) ,dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2-3 min ,po czym zalewamy bulionem ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Po 5 min dodajemy pomidory wraz z zalewą ,majeranek oraz imbir. Całość gotujemy do miękkości warzyw ,doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenrosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk z porcja pysznego kremowego puree z ziemniakow,wlasnie o tej porze roku najbardziej.Tego smaku nie zastapi zaden barszcz gotowany na najlepszej wedzonce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy(...)soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u Monikitylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWarzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę i pora kroimy w talarki, a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min. W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko. Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa
Pyza i Surówkabiała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól. Obrane i umyte – marchew, seler i pietruszkę pokroiłam w słupki, cebulę – w piórka, por w talarki(...)patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowędzonce Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz będę robić pewnie dopiero w środę... Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny plan. Jakie
Kraina Tysiąca Smakówsezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy z usmażonym serem feta. Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturekawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturefermentacji). Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę
Ostra na Słodkogotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren
SzczyptaSmaQDynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie. Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem i pomidorami, a tym
Fabryka pomysłów