zupa z pory - 1500 przepisów (strona:69/100)

Szczaw w słoikach na zimę 132

resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy trzymać w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Restauracja Kryształowa - Katowice 137

temu miejscu.   Dookoła słychać było cichutką muzykę, która harmonizowała z wnętrzem. Stół w sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze(...)lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 147

kanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki: (na 3-4 osoby) około 450 g pomidorów * 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex około 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula

Słodkie okruszki
ZUPA BOUILLABAISSE 222

zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada(...)okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego

Smaczne Zdrowe
Sztukamięs z sosem śliwkowym 131

siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy: ok. 1,25 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra W czajniku gotujemy wodę. Piekarnik nagrzewamy(...)sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz

Marder&Marder Manufacture
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 202

cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i ziarenkami 281

kostkę. Kurczaka, pora, kukurydzę i ananasa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenny krupnik po mojemu 123

Jesienna pogoda za oknem w lecie:) A jak jesień to sezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego(...)paprykażółta paprykaduży pomidor groszek zielony2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smakuliść laurowy , starty imbir1/2 szklanki kaszy jęczmiennejPrzygotowanie:Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam

Magiczna kuchnia Darii
Kapusniak z mlodej kapusty 171

pora i selera  Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase  Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min  Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki  Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy

Klaudynkowa kuchnia
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 201

grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo wskazówek i ciekawostek kulinarnych, zarówno na samym początku, jak i pomiędzy przepisami. Większość z tych, które do tej pory przeczytałam, była napisana

Anioszek w kuchni
Rosół z indyka 155

Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem. 193

gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru

Rozpustne gotowanie
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 391

moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała  około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula

Jemy Pijemy
Domowa warzywna pasta bulionowa 175

przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa  Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora

Kulinarne przygody Gatity
GROCHÓWKA NA WĘDZONCE Z CAŁEGO, NIEŁUSKANEGO GROCHU 324

najlepsza. Ta zupa każdego dnia smakuje inaczej, każdego rewelacyjnie. U nas bywa zawsze na 3-4 dni. Składniki podaję na duży garnek, chyba ok.5l.Składniki:- 0,5kg żółtego, niełuskanego grochu w całości (lub dowolny inny)- 3-4 marchewki- 1 duży korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek w korzeniu)- 4 duże ziemniaki- kawałek białej części pora- 4 duże

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania