także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz(...)się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim
Walijskie Pichceniekoszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka(...)liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu
BaRepasKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje
Szybko Szybkowarpobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej Polonii zastanawia się co jest nie tak z tymi ogórkami, skoro nie pomaga ani chrzan, ani czosnek, ani estragon. Pojawił się więc pomysł, aby przywozić ogórki(...)wynalazków i tak powstały..... suszone ogórki kiszone To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę :) Mam nadzieję, że przepis przyda się nie tylko Polakom, którzy na emigracji tęsknią na smakiem zupy ogórkowej, ale także miłośnikom foodpairingu, ponieważ suszone kiszone ogórki nadają wielu potrawom nową, ciekawą odsłonę :) A już niebawem zapraszamy po przepis na dip z suszonych ogórków, kalarepy i labnehu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanaturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny(...)Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk.Do moździerza wkładamy liść laurowy, suszony grzybek, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. Wszystko dokładnie rozcieramy – trwa to około
Poezja smakuDokładnie rok temu zaczęła się moja norweska przygoda. Napisałam moja, bo Stwórca czwarty rok już tu zimował. Doleciałam i zdziwiłam się, że noc mnie zastała, bo do tej pory Tromsø tylko w dni polarne oglądałam. W sumie to nawet odetchnęłam z ulgą, że mój zegar biologiczny nie zwariuje i spać będę spokojnie. Nigdy bym nie przypuszczała(...)zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej
bastalenaprostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec(...)listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki) 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej) 3 szalotki lub 1 biała cebula kawałek białej kapusty taki jak w kupnej włoszczyźnie 1 kapelusz suszonego grzybka 1 liść laurowy 6 ziaren
Buniabaje w kuchniWiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej
W kuchni Karmel-itkidnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto(...)zagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu 3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera
Stare GaryJeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na
Gosia gotujeszklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, makaron po seczuańsku Royal Brand 250 gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać(...)syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się
W Mojej Kuchni Lubiękotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki(...)większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem
AZgotuj!Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są... cudnym rosołkiem. :D (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w talarki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Mięso i warzywa wkładamy do garnka i zalewamy
Życie zamknięte w smakuZnowu za mną chodziła... nie mogłam się powstrzymać choć za oknem raczej gorąco... Chciałam ją zrobić szybko bo Córcia zaniemogła i wymaga sporo uwagi. Wyszła gęsta
Dzieje kuchennej Wiewióry