jest takie proste np. w blenderach kielichowych, gdzie ostrza znajdują się w dolnej części kielicha. Butelkę wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Jedynym mankamentem, którego się do tej pory dopatrzyłam, jest dość krótki przewód zasilający. Jeśli masz gniazdo np. na blacie, obok którego możesz postawić blender, problem masz z głowy. Jeśli jednak Twoja kuchnia nie posiada takiego rozwiązania, może(...)pewnością będzie często wykorzystywanym urządzeniem w mojej kuchni. Nie tylko w sezonie letnim, kiedy będę miksować koktajle, ale także jesienią czy zimą, kiedy będę przygotowywać zupę-krem, by od razu w pojemniku zabrać ją ze sobą do pracy! Serdeczne podziękowania dla Russell Hobbs oraz firmy Umbrelka za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Smacznego miksowania
Moje Qulinariapietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki(...)tostach i polewamy sosem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureolbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów(...)kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach kilka glonów kelp 1 łyżka oleju sezamowego 1,5 litra wody
Food Squareszybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek(...)pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam do wypróbowania. (przed włożeniem do piekarnika
Ciastka - domowe słodkościhotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard. Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym(...)świecie, tak aby każdy z gości mógł poczuć się „bezpiecznie” i wybrać znane mu danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel. O zaletach kuchni mieliśmy
królestwo garóworegano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie ich w miseczce, zalanie wrzątkiem i pozostawienie(...)niego również łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość nadal gotowałem, aż do czasu, kiedy ilość płynu w głębokiej patelni uległa zmniejszeniu o połowę. Wtedy odlałem z patelni przy użyciu łyżki do zupy niewielką ilość wrzącego płynu i dokładnie wymieszałem go ze śmietaną 18%, a następnie dodałem tę śmietanę na patelnię. Zabieg ten daje pewność, że śmietana nie zważy się w kontakcie
Wyprawy kulinarnełyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki): Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę na małym ogniu, aż brzegi zaczną odchodzić wtedy przewracamy pomarańcze obieramy i wykrawamy miąższ następnie miąższ i sok, który wyciekł(...)patrząc z perspektywy czasu pewne rzeczy byś zmieniła lub zrobiła inaczej? wybrałabym inny kierunek studiów, dietetykę, a nie ekonomię;/ 11. Jaki jest Twój ulubiony napój? dużo ich, zależy od pory roku i na co akurat mam ochotę, latem soki, woda z cytryną, koktajle, teraz herbata, kakao, kawa zbożowa, gorąca czekolada
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTo za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym(...)prażymy orzechy na patelni, by wydobyć z nich ten niepowtarzalny smak! 7. Gdy orzechy znajdą się na talerzu, sałatka gotowa! Jedna z moich ulubionych :) naprawdę sprawdza się o każdej porze dnia, a nawet zaskoczyłam nią teściów na wieczornej kolacji :) Jakoś nigdy nie przepadałam za łączeniem warzyw, mięsa i owoców, ale w tej konfiguracji jestem kooompletnie zakochana! Koniecznie dajcie
Kitchens Alphabetkoza zjadła pomidora. przepis na cztery porcje KOZIE KULE 250 ml śmietany kremówki 100 mleka 60 gram koziego sera 3 łyżeczki żelatyny sól ,biały pieprz i
na gazietwarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła w przedszkolu, kiedy to jedna z dziewczynek zwróciła obiad. Babcia była oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają(...)godzinę prosząc i grożąc. Kiedy jednak mama sprzątnie obiad, dziecko nagle chce coś zjeść. I niestety, w większości przypadków dostaje ciasteczko, czekoladkę, cukierek. Naje się słodyczy i kiedy przyjdzie pora kolejnego posiłku nie jest zwyczajnie głodne. Błędne koło. A wystarczyło nie pozwolić podjadać, przetrzymać do kolejnego posiłku, wtedy maluch zgłodniałby i sam, bez namawiania, zjadł to co mama podała
Codzienna kuchnia niecodziennawydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam to za znak. Do tej pory nie uczestniczyłam w podobnych akcjach. Stresowała mnie sama myśl, że wypadnę blado na tle innych blogerów; a nawet, że ktoś powie, że to nie zajęcia dla takiego amatora, jak ja. Mamy(...)stad ryb. W przypadku pozostałych połowy są wyższe od tych gwarantujących odbudowę. Rafa koralowa tworzyła się przez tysiące lat, a jej zniszczenie zajmuje kilka godzin. Rekiny na potrzeby słynnej zupy z płetwy rekina są wyławiane, płetwa grzbietowa jest im odcinana, a następnie - wciąż żywe - wrzucane są do wody, gdzie umierają w cierpieniu. Gdybyśmy w tej chwili zrezygnowali z jedzenia tuńczyka
Życie zamknięte w smaku