buraki podpiekły. 2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut. 3. Wyjęłam wszystkie całe przyprawy, zdjęłam z ognia, zmiksowałam i postawiłam z powrotem na kuchence, wlałam wino, doprawiłam pieprzem, solą(...)gotowałam 5 minut na małym ogniu, mieszając. 4. Nalałam do talerzy, udekorowałam śmietaną, kremowym octem balsamicznym i skórką cytrynową. Bardzo smaczne i całkiem inne niż barszcz, jaki do tej pory jadłam. :) Smacznego
Kuchnia Prezydentowejzupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :). Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake(...)minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól
SzczyptaSmaQKrewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej miętyByły też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce. Ukoronowaniem obiadu, był przepyszny deser - mus śliwkowy(...)kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły, że nie miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko się kończy !Nadeszła pora powrotu do domu.Pozostały wspomnienia, niezwykle miłe wspomnienia. Nowe znajomości mam nadzieję będą trwały, a doświadczenia zdobyte podczas warsztatów zaowocują
kolorowotorcikowoSkładniki: 3,5 l wody 560 g marchewek 370 g korzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane
Gaździnka warzyodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako(...)dodatek do porannych śniadań czy też zup- rokietta siewna fajnie komponuje się z jajecznicą, na kanapkę z serem białym a parę listów dodanych do zupy nadają jej wyrafinowanego smaku i aromatu. Przepis na bardzo prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia
upichconaPewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie
IzaGotujelubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne na chłodne dni.Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym
BaRepasDzień dobry! Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje
Pora coś zjeśćwystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy(...)maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest
Kulinarne przemysleniaogród po prostu musiała być moja! To mój pierwszy krok do realizacji marzenia - od ziół w doniczkach na okiennym parapecie, do ogrodu z marzeń:)Książka podzielona jest na pory roku, zaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom, od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie(...)rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw, określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw?Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę, jednak na tym kończy się moja znajomość z tą kwaśną roślinką. W ciągu moich majowych wypraw na targ kilkakrotnie proponowano mi jego zakup, jednak ja zawsze odmawiałam, bo przecież
Chilli Czosnek i Oliwasmaku. Nie przerażajcie się również ilością soli - po rozcieńczeniu wodą prawie jej nie czuć, a poza tym nie dajemy wszystkiego od razu. Możesz już nie doprawiać nią dodatkowo zupy. A dzięki soli bulionetka jest lekko zakonserwowana i nawet, gdy ją zamrozimy, jest ona w formie pasty. I co najważniejsze - nasz wyrób nie zawiera konserwantów, tłuszczu, substancji żelujących i maltodekstryny, której(...)ponieważ jest kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny. Nasza bulionetka nie jej trudna w przygotowaniu, a dodatkowo jest zdrowsza niż sklepowe. Składniki: 6 marchewek 3 pietruszki 1 seler 1 por 5 ząbków czosnku 2 garście świeżego lubczyku 2 garście świeżego selera naciowego 14 kuleczek ziela angielskiego 250g soli 1,5 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Umyj, obierz i rozdrobnij w malakserze wszystkie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy Jeśćbarszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza odmienne danie.- zur-to zupa ugotowana na zakwasie z maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest to zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami- zurek -ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy i jajek- barszcz bialy-to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku(...)maki pszennej.To swiateczna ,bardziej arystokratyczny odmiana zurku,bo zakwas zostal przygotowany z uzyciem bardziej luksusowej maki pszennej.Namawiam bardzo na wychodowanie wlasnego zakwasu na zurek,bo jesli do tej pory korzystaliscietylko z "gotowcow"nie znacie tak naprawde jego prawdziwego smaku.Jedzcie zur nie tylko w okresie Wielkanocy,bo to naprawde zdrowy i bardzo smaczny posilek .Podstawa kazdego zuru jest zakwas.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca Smaków