Zupa warzywna na mięsie gulaszowym ;) Ta warzywna zupa powstała w wyniku podgotowania mięsa gulaszowego, które docelowo było składnikiem zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze
upichconaTaki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję !składnikiok 600 g żeberek1 marchewka2 pietruszki1/2 selera1 por - biała część, w plasterkach1 cebula2-3 ziemniakigarść suszonych grzybów150 g kaszy pęczak1/2 pęczka natki
Stare Garydrodzy zaprezentować trzy fajne przepisy na świeże śniadanie i fajny obiadek na wiosenną porę :)Coś co może Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem
pichcisztoMój narzeczony uwielbia rosół z ziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy, bo sama za rosołem nie przepadam.Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam! Składniki :* 3 udka z kurczaka* skrzydło z indyka* kawałek wołowiny - u mnie szponder* 2 marchewki * pół selera * pół pora* 2 pietruszki* cebula* ziele angielskie, pieprz i liście laurowe * 5 ziemniaków* natka pietruszki
Magiczne Życie Martymałe pietruszki - 3 kostki bulionowe - śmietana 18% (4-5 łyżek) - sól - pieprz - maggi - pieprz kajeński - koperek Przygotowanie: Do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Włożyć umyte i obrane por, marchewki, seler oraz pietruszki, Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować(...)ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem
W poszukiwaniu inspiracjiPrzygotowanie: kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek obrać, wrzucić razem do miski, wymieszać z oliwą i solą po czy upiec w temp. 180 C około 40 minut. Marchewkę i pora obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka i podsmażyć przez 3 minuty cały czas mieszając na łyżce oliwy dodając tymianek i lubczyk, po czym zalać 1-1,5 wody(...)czasu przemieszać a gdy będzie gotowy dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut po czym zblendować na gładką masę. Jeść samą, z pieczywem, wyśmienicie pasuje do tej zupy makaron ryżowy! Smacznego
greenscarfchodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej(...)plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie
MarciochaKucharzyPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8
Ugotujmy CośDawno nie jedliśmy rosołku:) Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyJakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki
Bernika - moj kulinarny pamietnikmyślałem, że będzie inaczej. Że jeszcze kilka dni test potrwa, aż chleb po prostu stanie się czerstwy. Bo znalazłem w internecie przepis na zupę chlebową. Zaintrygowała mnie ona bardzo i czerstwy chleb właśnie na tę zupę chciałem wykorzystać. A teraz się nie uda i nie dowiem się jak smakuje. A wy nie dostaniecie przepisu :( Cóż... Z drugiej strony(...)przejrzenia asortymentu sklepu AleWorek . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturesię ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego(...)pietruszka kawałek selera 1 por, tylko biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy
Apetyczna babeczkakulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie: Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki(...)garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoja ulubiona zupa z dzieciństwa wczoraj po raz pierwszy została przyrządzona przeze mnie a nie moją mamę czy babcię. Oczywiście gotowałam na czuja, więc pewnie pojawią się komentarze, że zrobiłam coś nie tak. Nie mniej jednak postanowiłam umieścić ten post bo wyszła genialna. Składniki: udo z indyka 2 średnie marchewki mały por mały seler korzeń pietruszki sól 1/2 łyżeczki ziarnistego(...)wodą do garnka z bulionem. W oddzielnym garnuszku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą już prawie dobre (ok. 10 minut gotowania), dodaj je do zupy. Do garnka dodaj śmietanę i dopraw zupę do smaku. Ps. Mam nadzieję,że przeniosłam was chociaż na chwilę do domu rodzinnego na pyszny, swojski obiadek. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytpełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe 2 ziela
Truskawkowa Fiesta