zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony) i całość gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy
Miód i pieprzTaka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :)Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka(...)rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu
Proste Potrawysosny, świerku albo jałowca także mają właściwości przeciwwirusowe.Źródło: "Wielka encyklopedia zdrowia" oraz Internet. Dlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru(...)czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu
Bon Appetit MałgorzatySama wolę przyrządzać zupy na bazie bulionów niż wody, bo takie są o wiele smaczniejsze. Oczywiście przygotowanie bulionu zabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny(...)normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula
Zawsze głodna!się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia. Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego
Symfonia Smakówogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny
prawdziwe jedzeniełyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora zalać to rosołem Gotować wszystko do miękkości Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się zrumieni wrzucić roszpunkę delikatnie przesmażyć
W królestwie smaków Beatyogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą(...)pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać
My simple kitchenzupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego trzeba zjeść. I tu chłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek(...)posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem
Zdrowie na języku :PNadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykaSkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać(...)bułką tartą, jajkiem, przyprawą do mielonego, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, odłożyć na talerz - do tego tłuszczu dać pokrojoną porę, warzywa mrożone i dusić mieszając co jakiś czas wlać z 1 szklankę wody, zagotować, wsypać ugotowany makaron, przyprawę w płynie, pieprz i wymieszać dodać mielone kotlety i pod przykryciem na średm=nim ogniu dusić z 2-3 minuty smaczne
W Mojej Kuchni Lubięwięcej różnych rodzajów past. Mianem miso można określić każdą zupę warzywną, do której doda się pastę z fermentowanej soi. Ważne, by robić to już po zakończeniu gotowania, dzięki czemu nie utraci ona swych dobroczynnych właściwości. Składniki (dla 2 osób): 1 marchew 1 pietruszka 1/2 korzenia selera biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów shitake(...)pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, a czosnek drobno posiekać. Dodać do gotujących się grzybów i gotować dalej - aż warzywa będą miękkie. Wywaru nie solić - pasta miso jest wystarczająco słona. Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować dalej 5 minut. Odlać pół szklanki wywaru i rozpuścić
W SMAKtakowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą
Rozpustne gotowanieświeżych pęczków botwinki . Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje(...)marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki
Grunt to przepis!kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać(...)pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania. Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem
Garnkowe fanaberie