niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody(...)szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować
dom-agi.plrosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości
prawdziwe jedzeniePrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarnezeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3
Klaudynkowa kuchnianajeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki(...)się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany. Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą
lady-och-mistrzyni.blogspot.comudka z kurczaka 1 marchewka 0,5 pietruszki 1,5 pora 3 srednie ziemniaki 4 lyzki smietany 2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke(...)laurowy Gotujemy ok 30 min Potem wyciagamy mieso i dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostke Wszystko gotujemy ok 20 min Po 20 min wylaczamy zupe i drobimy mieso do zupy Wszystko razem blendujemy Do zupy zbledowanej dodajemy smietane, mieszamy aby sie polaczyly skladniki Smacznego
Klaudynkowa kuchniaZupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól(...)dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne
Apetyt na ZielonePost Grochówka. Zupa grochowa. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojezupy wymaga minimalnego wkładu pracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku(...)dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną
Roślinna - blog wegańskizupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko(...)posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy
W kuchennym oknie Ewytego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia
Mama Gotujewywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać żeberka do gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak na wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren
Codzienne GotowanieZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego
Szybko Tanio Smacznie